Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев от Брюксел: Кога се очаква развитие по Шенген и каква е позицията ни за Близкия изток?

17 октомври 2024, 11:13 часа • 422 прочитания

Новини за евентуалното приемане на България в Шенген и по суша може да се очакват през декември - при следващата среща на вътрешните министри на ЕС. Това заяви от Брюксел служебният премиер Димитър Главчев, който на 17 и 18 октомври участва в срещата на върха на евролидерите.

Още: Главчев: България ще поиска извънредни Конвергентни доклади за еврото веднага щом изпълни инфлационния критерий

"Може и по-рано да получим новини. Докато нещо не се е случило, то не се е случило", посочи той пред българските медии. Добави, че ще проведе разговори с австрийския канцлер, но не само с него. "Ситуацията е добра, но нека не коментираме повече - от суеверие", заяви Главчев.

Още: Австрия отново охлади амбициите ни за сухопътен Шенген

По-рано този месец австрийският служебен вътрешен министър Герхард Карнер обяви, че Виена още не е готова да свали ветото върху срещу България и Румъния за сухопътен Шенген. Страната ни бе приета частично в Шенген по времето на кабинета "Денков - Габриел" - по въздух и море, но сухопътните граници с останалите страни членки остават затворени до вземането на окончателно решение.

Снимка: Министерски съвет

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон призова за отпадане на сухопътните граници за България и Румъния в Шенген до края на годината. Унгарският премиер Виктор Орбан обяви пред Европейския парламент, че ще направи предложение двете страни да влязат в безграничното пространство "към края на годината": Орбан обеща да предложи България за Шенген по време на унгарското европредседателство (ВИДЕО).

Позицията на България за войната в Близкия изток

Главчев акцентира и върху позицията на България относно войната в Близкия изток, където Израелските сили за отбрана се сращават с "Хамас" в Ивицата Газа и с "Хизбула" в Ливан. "Трябва да има сдържаност и деескалация, да се премине към дипломатически средства. Това е с едно изречение. Навсякъде, където се случват такива събития, трябва това да е позицията на всяка една държава", смята служебният премиер. "България затова е добре приветствана във форматите на ЕС, защото позициите ни са предвидими".

Още: Израелските сили са дали на Нетаняху списък с цели в Иран. САЩ са в преговори с Техеран?

Съдбата на Коридор №8

Той коментира и Коридор №8, който трябва да минава от Италия, през Албания и Северна Македония, до българските пристанища на Черно море. "Обсъдихме го в Берлин в понеделник – Италия представи сериозно въпроса. Това е много важен за изграждане коридор и показателно за това е включването на Румъния във военното измерение на коридора – това придава по-голяма тежест на стратегическото значение. Той се засича с коридора "Юг-Север" - Гърция-България-Румъния. Трябва да се изгради възможно най-бързо", смята Димитър Главчев.

Още: Инфраструктурен поглед към Сърбия: Думите на Северна Македония говорят

Главчев говори и за изнесените центрове за мигранти, като според него това е добър пример и ще ги подкрепим: България ще подкрепи центровете за мигранти извън ЕС - по примера на Италия и Албания.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес