Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глас от прокуратурата - имаше инспириран уличен натиск срещу избора на Иван Гешев

18 ноември 2019, 07:55 часа • 1650 прочитания

За пръв път се проведе толкова прозрачна процедура за избор на главен прокурор. Това заяви Владимир Николов, член на УС на прокурорите.

За мен коментарите за натиск са необясними. Считам, че трябва да бъде зачетено мнението на стотиците прокурори и следователи като професионалисти. Ние зачитаме и уважаваме срещуположното мнение, обясни Николов, който напомни, че Прокурорската колегия на ВСС единодушно подкрепи Гешев. Николов добави, че било много лесно "анонимно" да се мятат яйца и кофички с кисело мляко по сградата на ВСС. Той видя "недостойна кампания" и "инспириране на уличен натиск".

Лично за мен не е проблем, че Иван Гешев се оказа единствен кандидат, подчерта прокурорът. По думите му, главният прокурор трябва да се ползва с доверието на всички органи, които участват в досъдебната фаза.

Никога не бихме си позволили да оспорваме самоуправлението на съдиите, посочи Николов относно призива на Съюза на съдиите президентът Румен Радев да не подписва указа за назначаване на Иван Гешев. Прокурорът не видя и разделение между съдиите и прокурорите, като не поиска да коментира думите на Сотир Цацаров как предходни избори се решавали в други сгради, не в тази на ВСС. Цацаров визираше избора на Лозан Панов като председател на Върховния касационен съд (ВКС).

На нас ни трябва главен прокурор на резултатите, отсече за финал Николов. Той каза и, че прокуратурата била една от най-реформираните системи, без да влезе в темата за правомощията и властта на обвинител номер едно.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес