Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ, ДПС и ИТН избраха Рая Назарян за председател на Народното събрание (СНИМКИ и ВИДЕО)

20 юни 2024, 11:31 часа

От втория опит и с общо 131 гласа на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН депутатът Рая Назарян е новият председател на 50-ия парламент.

Реклама

Процедурата се повтори спрямо гласуването преди точно 24 часа, когато след тържественото откриване на юбилейното Народно събрание депутатите блокираха в опита си да излъчат пръв сред равни, но този път ИТН промениха вота си и подкрепиха Назарян. Общо 66 депутати гласуваха "против", а 39 се въздържаха.

В битка за нужните 121 гласа да оглавят парламента влязоха още Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от ИТН и Виктория Василева от "Величие", а те събраха следната подкрепа:

  • Петър Петров -  54 гласа "ЗА" от своята партия "Възраждане" и 16 гласа от ИТН (след прегласуване).
  • Силви Кирилов - 17 гласа "ЗА" от ИТН и един от "Възраждане".
  • Виктория Василева - 12 гласа "ЗА" от своята партия "Величие" и 1 глас от ИТН.

Снимка: БГНЕС

Още: Обрат: ИТН няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ или ДПС - Слави Трифонов иска папката с третия мандат

След избора на Назарян се пристъпи и към гласуване на зам.-председателите и секретарите на парламента - вижте кои са те ТУК.

Иначе заседанието бе възобновено от момента, в който спря - на точката за избор на председател, но 4 минути по-късно бе прекъснато с искане на 30-минутна почивка от името на ДПС, последвано от 25-минутна почивка от името на ГЕРБ-СДС.

Причината - депутатите започнаха работата си със спор дали да се приемат отново правилата за избор на председател на парламента, като идеята бе да се намери конституционна "вратичка", според която може да бъде избран председател с повече от половината гласове в зала, а не спрямо изискуемите по Конституция 121 гласа. По-рано днес конституционалисти също коментираха темата: Наталия Киселова призова ГЕРБ да смени или кандидата за председател на парламента, или преговорния екип.

Още: Борисов: Ние сме на избори, въпросът е чисто технологичен (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че вчера депутатите не успяха да изберат председател при откриването на юбилейния 50-и парламент, след като при общо четири гласувания Рая Назарян така и не събра нужните 121 гласа. Първоначално от ГЕРБ-СДС казаха, че няма да отстъпят от кандидатура й, като името й дори бе обвързано със съставянето на бъдещото правителство. От своя страна съпредседателят на ДПС Делян Пеевски призова на всички "да им дойде акълът" и "да не даваме държавата на Путин".

Очаква се да бъде гласувано прекратяване на пълномощията на бившият вече лидер на "Да, България" и съпредседател на ПП-ДБ Христо Иванов като народен представител. Той подаде оставка ден след вота на 9 юни и обяви, че няма да бъде депутат в 50-то Народно събрание. Вчера той положи клетва, но веднага след това напусна пленарната зала и депозира заявлението си за оставка в деловодството на парламента. Освен това също се очаква още председателят на най-малката формация "Величие" Николай Марков да положи клетва като народен представител, след като вчера не успя, защото закъсня.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес