Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ганев: Българинът винаги е бил германофил. От българската политическа почва порасна нещо болно

29 септември 2024, 18:02 часа • 824 прочитания

"Естественият стремеж на българина винаги е бил модела на Запад - още възрожденците ни са гледали натам. Не искаме да вземем политическия модел на Русия, макар и да са наша освободителка. От 15 години вече сме част от ЕС, няма разлика в това дали българите искат да останат в съюза. За евразийски съюз са си все така едни 10%."

Това коментира политологът от Изследователски център "ТРЕНД" и автор на новата книга "Българската политическа почва" Димитър Ганев. По думите му обаче българинът все така си остава германофил - миграционната ни вълна натам е изградила най-голямата българска общност например.

Още: Българската политическа почва": Политологът Димитър Ганев с нова книга (СНИМКИ)

На въпрос какво е пораснало на българската политическа почва от 1991 г. насам, Ганев коментира: "Притеснявам се, че това, което е пораснало, е болно. Не виждам лекарство, което да се задава на хоризонта. Може и да се появят доста нови растения, а дори и нови модели. Толкова голямо доверие е натрупано, толкова ниско участие, такава липса на перспектива за промяна. Това напрежение се трупа и не може да си остане просто така".

По повод актуалната предизборна кампания за изборите на 27 октомври, политологът подчерта: "Със сигурност поне 7 партии в следващия парламент, но с шанс за 9 партии - историческо откакто имаме демокрация насам. В такъв фрагментиран парламент задачата се усложнява - вероятно конфигурацията ще трябва да е между четири субекта".

Още: "Данчо Пръча", "Шарана" и "Сандокана": Депутат разкри кои са купувачите на гласове на Делян Пеевски?

На въпрос за това дали и двете ДПС-та ще влязат в новия парламент, той коментира последните данни на агенцията: "Социологията ще е поставена пред огромно предизвикателство - малцинствената общност е пред тежка дилема, поради което не сме сигурни колко достоверна е информацията, която ще получаваме на терен от хората. В тази общност в продължение на десетилетия има много по-сериозна концентрация на клиентелни мрежи. Те трудно се улавят през социологическите инструменти. Не познаваме електората на Пеевски - той се явява на избори за първи път".

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес