Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето къде на 9 юни ще има избори 3 в 1, а комисиите ще приемат 840 протокола

06 юни 2024, 17:24 часа • 1176 прочитания

В Божурище на 9 юни ще се проведат избори 3 в 1. Освен за Народно събрание и за Европейски парламент, гражданите ще гласуват и на местен референдум.

Хората там призовани да се произнесат с "Да" или "Не" на въпроса: "Против ли сте Общинският съвет в Божурище и кметът на община Божурище да издават и съгласуват устройствени планове и разрешения, касаещи територии за добив на метални изкопаеми подземни богатства?".

До този референдум се стигна, след като се разбра, че има находища от полезни изкопаеми и започна полемика, че трябва да се разработват, обясни пред БНР Димитър Димитров, председател на ОИК – Божурище. Въпросът е повдигнат от хората в общината, посочи той.

Още: Община Божурище започва проучване на потенциала си за туризъм

"Оказва се, че вече има 5 урни – 2 за хартиени бюлетини, 2 – за машинни и една за местния референдум. При нас са 22 общини и пътувахме непрекъснато, за да обучаваме. Преференциалният вот води до много грешки. Цялотно изборите се очертават трудни", посочи още той и подчерта, че ще бъдат приети общо 840 протокола.

Относно местния референдум Димитров каза, че не очаква трудности, тъй като това е най-лесният вид избор от гледна точка на опции. "Разликата от другите избори е, че бюлетините са в пликове". Той припомни, че изборната администрация е назначена на политическа основа. "Няма постоянна действаща, което би било страшно полезно".

Още: САЩ и ЕС - да, но Русия и Турция - не: Българите с интересни съмнения кой ще се намеси в изборите ни

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес