Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК: Не можем да заключим, че която и да е препоръка за борбата с корупцията е изпълнена

15 ноември 2017, 06:10 часа • 2348 прочитания

България ще остане обект на наблюдение от страна на Европейската комисия в областта на борбата с корупцията, организираната престъпност и съдебната реформа. Това става ясно от междинния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Докладът официално трябва да бъде оповестен днес, 15 ноември.

"Макар Комисията да не може да стигне до заключението, че което и да е от изискванията е напълно изпълнено, остава възможността с продължаваща политическа воля за реформа България да изпълни предписанията и така да изпълни очакванията на Механизма за сътрудничество и проверка в близко бъдеще. Комисията ще оцени прогреса отново в края на 2018 година", се казва в ключов параграф на доклада, цитиран от bTV

Според заключенията на експертите, има известно положително развитие в България - приемането на нов антикорупционен закон и засилването на борбата с организираната престъпност. Сред критиките пък е начинът, по който беше избрана парламентарната квота на Висшия съдебен съвет и приетите пътни карти на прокуратурата. Отбелязано е още, че не се налага формулирането на нови препоръки към страната ни.

Припомняме, че буквално преди седмица председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща положителен доклад на премиера Бойко Борисов по време на посещение на Борисов в Брюксел.

На вчерашната кръгла маса "Демократичната общност и властта – между принципите и компромисите", организирана от Сдружение "Граждански съвет" и фондация "Конрад Аденауер", адвокат Велислав Величков от "Правосъдие за всеки" се изказа крайно негативно за предстоящия евродоклад. Според него е абсурдно, че при дадени 17 препоръки към България, за 15 не е предвиден срок за изпълнение. Това е все едно синът ми да иде на училище без тетрадка и да му пишат шестица, картинно онагледи нещата той.

Припомняме, че в началото на юни тази година, в официален отговор до парламента външният ни министър Екатерина Захариева, която е и вицепремиер по съдебната реформа, си призна, че България е изпълнила едва 4 от 17-те препоръки на ЕК по мониторинга.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес