Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Една мощна червена лампа светна на тези избори": Политолози с първи коментари

09 юни 2024, 20:45 часа
Реклама

Политически експерти и политолози обсъдиха първите екзит полове и резултати от изборите на 9 юни.

В ефира на NOVA те обсъдиха феномена с появата на терена на партия "Величие", исторически ниската избирателна активност, както и шансовете за редовен кабинет с първия мандат.

"Приятели се шегуваха с мен, че едва ли не аз вкарвам "Величие". Където и да ходя по терена, хората ме питат за полковник Николай Марков. Всички го виждаме този човек в YouTube и по терена. Да не бързаме - може да се окаже подценено, но и доста надценено. Това е протест срещу мейнстрийма и срещу начина, по който разказваме евроатлантическия разказ - българското ухо не иска да го чува по този начин", обясни Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл".

Още: Как се разпределят мандатите в Народното събрание? Първи данни на агенциите

"Една мощна червена лампа светна на тези избори - това ще е най-ниската избирателна активност от демократичните промени насам. Всички парламентарно представени партии имат чувствително по-слаби резултати. Трябва всички да си дадат сметка за това - шести поредни избори за три години и малко. Това не е просто електорална умора, а и мобилизация на протестен вот на финалната права", каза политологът от Изследователски център TREND Димитър Ганев.

Според политолога Светослав Малинов няма да има коалиция между две партии, а е нужен трети.

"ПП-ДБ отиват в опозиция - така трябва да направят, ако искат да съхранят избирателите си. Една от причините за ниската избирателна активност, е това, че се наруши балансът между опозиция и управление - кой беше лидерът на опозицията в този парламент? Политическата логика е ГЕРБ и ДПС да си намерят трети партньор - хвърляме поглед и виждаме ИТН", обясни той.

Още: НА ЖИВО: Избори 2 в 1 - България избра своите депутати и евродепутати

По думите на социолога Андрей Райчев това са първите избори, на които не сме обсъдили като нация важните теми - детска болница, инфлация, корупция. "Всички лидери на партии в момента са шокирани от резултатите си не заради процентите, а заради абсолютните си числа - всички губят, освен ИТН с малко", казва той.

"Едва ли човек може да прогнозира стабилна власт и правителство, при положение, че лицата на първите три партии са едни и същи. Ако тези шести избори не произведат нищо, то аз приемам заявката на президента Румен Радев за нова партия за сериозна. Само президентът има такъв авторитет", обясни анализаторът Слави Василев.

Още: Първи данни: Европа избра своите нови 720 европейски депутати (СНИМКИ)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес