Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС търси съдействие от президента за сезирането на КС за въведения принцип за уседналост

21 февруари 2014, 21:30 часа • 18953 прочитания

ДПС може да потърси и помощта на президента при сезирането на Конституционния съд за въведения принцип за уседналост в приетия Изборен кодекс. Това каза Янко Янков, депутат от ДПС, предаде Фокус.

По думите на Янков това може да стане, ако нито една от парламентарно представените партии не предостави на ДПС необходимите още 12 подписа на народни представители за сезиране на КС.

„Ще представим на президента всички факти и това, което имаме като информация в тази посока на база на международни договорености. Надяваме се президентът да ни подкрепи, защото в крайна сметка такава е неговата функция – да бъде надпартиен, да бъде обединител на нацията. Един от критериите за това е да се спазва конституцията на страната“, каза още Янко Янков.

Той уточни, че въведения принцип за уседналост нарушава правата на гражданите, защото това не е принципна уседналост, а е инструмент за лишаване на голяма част от българските граждани от конституционното им право да гласуват.

По-рано през деня депутатите отхвърлиха предложението на ДПС за отпадане на принципа за уседналост. Това стана с приемане на допълнителни разпоредби към проекта на Изборен кодекс.

По смисъла на кодекса „живял последните 5 години в страната” е български гражданин, който фактически и трайно е пребивавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора. За живеене в страната се приема и престоят извън Република България за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес