Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС раздели "Има такъв народ" и "Възраждане"

02 август 2024, 17:19 часа • 3294 прочитания

"Има такъв народ" няма да може да разчита на гласовете на депутатите от "Възраждане" за кабинет с третия мандат. Това стана ясно от преговорите, продължили почти 3 часа днес, между хората на Слави Трифонов и Костадин Костадинов.

Причината се оказа в ДПС. Представители на ИТН вече разговаряха с депутатите от фракцията на Ахмед Доган, които обещаха да помогнат за правителство с третия мандат. Те поставиха като условие в управлението да не участва председателят на движението Делян Пеевски, с когото Доган е в конфликт.

Днес обаче лидерът на "Възраждане" Костадинов категорично заяви, че няма да одобри кабинет с участието или дори само подкрепата на ДПС и ГЕРБ. Условието му важи за всички представители на движението – със или без Пеевски. Още: "Има такъв народ" и БСП откриха допирни точки на срещата за третия мандат

Костадинов отхвърли твърдението на ИТН, че страната е в криза. "Колониалният режим е в криза; статуквото е в криза и това е най-доброто нещо, което може да ни се случи сега", смята той. Според него статуквото се опитва да търси варианти за оцеляване и затова не бива да се позволява създаването на правителство, свързано с ДПС и ГЕРБ. 

"Ние не правим разлика между ДПС с и без Пеевски. Пеевски е тумор, който трябва да бъде изрязан от българската политика. Ако днес се махне Пеевски, утре ще се появи друг Пеевски", изтъкна Костадинов. И обобщи, че са необходими нови избори, а след това Пеевски да бъде изхвърлен от политиката. Още: Даниел Лорер: Скептичен съм, че ИТН ще намерят мнозинство за управление

Костадинов обяви, че е "против" идеята за създаването на кабинет, в който да участват няколко политически сили - нещо, по което всъщност работят от ИТН. Според Костадинов правителството трябва да бъде по-хомогенно. Той загатна, че няма нищо против в него да влязат точно "Възраждане" и ИТН, като подчерта колко добре работят двете формации заедно и колко близки са приоритетите им. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес