Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доган с мнозинство в Централното бюро на ДПС, но без кворум да го събере - заговориха за фалшификации (СНИМКИ)

20 август 2024, 14:26 часа • 13466 прочитания

В 24-членния състав на Централното оперативно бюро на ДПС разпределението на силите е 10:14 в полза на Ахмед Доган срещу Делян Пеевски.

Това твърди сайтът "24rodopi" на журналиста Илхан Андай, който в последните месеци е приближен до санкционирания по закона "Магнитски" съпредседател на ДПС. Според БНР свиканото от почетния председател на партията заседание на ЦОБ се е провалило, тъй като е необходимо присъствието на 16+1 души, за да е легитимно. 

В летния сарай на Доган в Росенец в 14:00 часа обаче са дошли само 14-е души, които са във фракцията на създателя на ДПС. Това потвърждава актуалното разпределение на силите в двете крила на партията, като медията съобщава, че и двете страни не са склонни на отстъпки и няма как някоя от двете да вземе превес на този етап.

В крайна сметка свиканото заседание завърши без взети решения, поради липсата на кворум, а самият Доган не направи очакваното изявление. Не се появиха и обичайните снимки на Доган с присъствалите на срещата. Това е първото уставно премерване на силите между ДПС-Доган и ДПС-Пеевски, резултатът от което е блокаж. 

Още: Тимур Халилов: ДПС и България трябва да се развиват без Пеевски

Иначе оперативното ръководство на партията е от 24 души, председателствано от Делян Пеевски и Джевдет Чакъров и в него влизат:

  • зам.-председателите Халил Летифов, Искра Михайлова, Айсел Руфад, Йордан Цонев, Станислав Анастасов, Джейхан Ибрямов и Илхан Кючюк, както и 
  • членовете Рамадан Аталай, Севинч Солакова, Хамид Хамид, Ализан Яхова, Валентин Тончев, Танер Кабил, Левент Мемиш, Ерол Мюмюн, Марио Рангелов, Хасан Адемов, Севим Али, Радослав Ревански, Цветан Енчев, Танзер Юсеинов и Ибраим Зайденов.

Снимка: БГНЕС

Фалшификации и помощ отвътре?

За заседанието са пристигнали само хората от групата на Рамадан Аталай и Джевдет Чакъров. Айсел Руфад от Шумен, която също от фракцията, е на лечение в психиатрична болница в региона, но е потвърдила участие. Според 24rodopi.com секретарят на ЦИК Севинч Солакова също се е включила, въпреки, че основна тема на ЦОБ ще бъдат предстоящите парламентарни избори, което може да предизвика спор за конфликт на интереси. Членовете на ЦИК са предложени от политически сили, но водещото в номинациите е експертността, и да нямат толкова изразена политическа фигура като Солакова. Нейното име попадна в последните дни и в скандал с твърдения за опит за фалшиви списъци за провеждане на Централен съвет и ангажимент за регистрация за изборите на ДПС с документите на фракцията.

Още: "Няма картел, който да е оцелял": Кузман Илиев е скептичен, че ДПС ще се яви на избори (ВИДЕО)

Очакванията бяха днес да стане ясна и датата за провеждане на заседанието на най-важния партиен орган - Централния съвет, който да вземе решение и за съдбата на партията на изборите, както и дали изобщо ще се вземе решение да се свика такова заседание. Очевидно обаче въпросът не е бил дискутиран.

Парламентарни престрелки

Позиции по темата със заседанието на ЦОБ бяха изказани и от двете страни. Преди началото на срещата съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров каза: "Трябва да намерим разумен изход от настоящата безпрецедентна ситуация. Работим за това, осъзнаваме нашите отговорности, ДПС, автентичното, без Пеевски. Естествено, очакваме разумен подход и от другите политически субекти и от цялата общественост, така че да излезем от тази ситуация. България се нуждае повече от всякога от редовно правителство. Разумът трябва да надделее", каза той.

Снимка: БГНЕС

В кулоарите на парламента пък ръководствата на групите се събраха на председателски съвет в търсене на изход от кризата с излъчването на следващо служебно правителство. Пред журналисти другият съпредседател Делян Пеевски каза: "С мен са нормалните хора в ДПС, а при Доган са деребеите. Знам кои ще отидат днес в сараите, кворум няма да има. Готвят фалшификации. Там ще има една голяма измама, която ще бъде винаги оспорена от мен. Този орган днес нищо не може да реши, това са пиар ходове, да се създава впечатление, че има нещо. Нека попитат почетния председател къде са 30-е милиона, които открадна от ББР, и като чуем отговора, ще продължим", каза още Пеевски.

Още: 10 г. по-късно: "ДПС Доган" атакува прокуратурата за Пеевски и КТБ (ВИДЕО)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес