Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джамбазки: ЕП гласува турският език да стане официален за ЕС

14 април 2016, 17:15 часа • 2761 прочитания

Днес (14 април) Европейският парламент сътвори чутовен скандал. Гласува и призова в доклада, засягащ Турция, за признаване на турския език като официален език на ЕС. Това коментира българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Ето го и конкретният гласуван текст, извадка от резолюцията, който цитира Джамбазки: „… 52. приветства инициативата на президента на Република Кипър г-н Никос Анастасиадис турският език да стане официален език на ЕС и настоятелно призовава страните да ускорят този процес...“.

"Това е положението. ЕП гласува препоръка турският език да стане официален в ЕС. Весели самоубийци", изразява възмущението си Джамбазки. Той е на мнение, че този акт е пряка заплаха за националната сигурност на Република България.

"В дългосрочен план е заплаха и за останалите държави-членки, но това си е техен проблем. Щом са решили да се самоубиват - тяхна воля", посочва още той.

Евродепутатът от ВМРО е убеден обаче, че когато този текст стигне до Съвета, България трябва да наложи вето. "Не може да има никакво оправдание и никакво обяснение за каквато и да е било позиция, различна от тази, която предлагам. Останалото ще е национално предателство. По учебник", завършва коментара на Джамбазки.

Искането на Анастасиадис стана ясно още в началото на март. То беше заявено като част от процеса на възобновените преговори за обединение на Кипър.

Позицията на страната, изразена в официално писмо на президента, не е нова. За първи път подобни предложения островът направи през 2002 г., когато преговаряше за собственото си членство в ЕС. Това обаче съветът към Кипър, в който турският и гръцкият език заедно са официални езици, бе да не настоява прекалено.

Резолюцията на ЕП за Турция

Междувременно в ЕП беше гласувана резолюция, в която се казва, че сътрудничеството между ЕС и Турция по въпросите на миграцията трябва да бъде отделено от процеса на преговори за членство в ЕС. Резолюцията беше приета с 375 гласа „за“, 133 „против“ и 87 „въздържал се“. Тя хвали Турция, че приема най-голям брой бежанци в света и отбелязва, че Турция продължава да бъде „ключов стратегически партньор на ЕС".

Евродепутатите също така призовават за напредък в Турция в сферите на върховенството на закона и основните ценности, както и за „структуриран и по-редовен политически диалог по ключови въпроси”.

„Цялостното темпо на реформи в Турция не само се забави, но в някои ключови области, като свободата на словото и независимостта на съдебната власт, дори има регресия, което е особено тревожно", каза докладчика Кати Пири (С&Д, Нидерландия). В този доклад „ние също така изразяваме нашата загриженост за ескалацията на насилието в югоизточната част на Турция, което принуди близо 400 000 души да напуснат домовете си,” добави тя.

Прехвърлянето на бежанската криза на Турция не е надеждно дългосрочно решение на проблема, казват евродепутатите, като добавят, че е от „решаващо значение да се въведат безопасни и законни пътища за бежанците”. Те вярват, че съвместният план на ЕС и Турция за управление на миграцията и бежанските потоци трябва да бъде незабавно въведен, но само като „част от цялостна програма за сътрудничество, основана на споделена отговорност, взаимни задължения и постигане на резултати”. Освен това, „сътрудничеството между ЕС и Турция в областта на миграцията не трябва да бъде свързано с графика, съдържанието и условността на преговорния процес”. В действителност, „само политическо решение на кризата в Сирия може да осигури траен отговор на тази хуманитарна криза”, се казва в текста.

Евродепутатите призовават Турция да противодейства на всички форми на сплашване на журналисти, да осъди насилственото и незаконно си превземане на няколко вестника, от които най-скорошното е случаят със „Заман”. Те също така подчертават сериозното отстъпление в сферите на свободата на словото и изразяване на мнение, както онлайн, така и офлайн, през последните две години.

За да има съответствие с отдадеността на ЕС към върховенството на закона и основните ценности, Турция трябва да направи спешни реформи в съдебната система и основните права, правосъдието, свободата и сигурността, се казва в текста.

Евродепутатите призовават за незабавното прекратяване на огъня в Югоизточна Турция и възобновяването на мирния процес. Те призовават турското правителство да поеме своята отговорност във възобновяването на преговорите за договорено, цялостно и устойчиво решение на кюрдския въпрос. Кюрдската работническа партия (ПКК), която е в списъка на терористичните организации на ЕС, трябва сложи оръжие, да се отрече от терористичните си тактики и да използва мирни и законни средства за постигане на целите си, добавят още от ЕП.

Приветствайки значителния постигнат напредък в преговорите за обединение на Кипър, евродепутатите обещават подкрепа в еволюирането на Република Кипър към „двуобщностна, двузонална федерация с политическо равенство между двете общности и равни възможности за всички свои граждани”. Те призовават двете страни да приложат всички договорени мерки, без по-нататъшно забавяне, като подчертават, че липсата на решение на кипърския въпрос се отразява на развитието на отношенията между ЕС и Турция.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес