Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денков даде жокер какво ще е решението на ПП-ДБ за втория мандат

13 юли 2024, 12:02 часа • 5205 прочитания

Бившият премиер Николай Денков от "Продължаваме промяната" коментира възможността коалицията ПП-ДБ да предложи проектокабинет с втория мандат - нещо, което в момента се обсъжда вътрешно между ПП и "Демократична България".

"Този парламент е като плаващи пясъци – война в ДПС, разцепено БСП, разпаднало се „Величие“. Добре е, че процесите в ДПС ще имат много сериозно отражение и върху ГЕРБ – там има хора, свързани с Пеевски. Така че, какъв ще бъде изходът от войната между Пеевски и Доган, ще има отражение и в ГЕРБ. Ситуацията е нестабилна. Би било пълна илюзия някой да опитва да прави стабилно правителство", каза Денков пред журналисти на 13 юли.

Още: "Няма опасност да се разцепим": Какво ще правят ПП-ДБ с втория мандат? (ВИДЕО)

"План за постигане на максималното"

"С "Демократична България" сме направили план, който цели в тази много трудна среда да постигнем максималното. Тъй като сме го направили заедно, ще го представим заедно в някой от следващите дни. Обсъждаме го с нашите национални съвети, за да сме сигурни, че имаме и подкрепата от нашите симпатизанти", добави Денков, без да потвърждава за предложение на кабинет с втория мандат, нито да отрича.

На въпрос с всички политически сили ли биха разговаряли от ПП-ДБ, той също не даде отговор: "Ще излезем заедно с ДБ и тогава ще говорим в конкретика".

Още: "Завръща се партийното номадство, отива си духът на парламентаризма": Говори проф. Пламен Киров

Снимка: БГНЕС

Какво казват Асен Василев и Кирил Петков?

“Продължавам да вярвам, че в този парламент няма проевропейско, антикорупционно мнозинство и съответно ще бъде невъзможно да се състави правителство, което да води България към Европа и по-стабилни доходи”, заяви съпредседателят на ПП Асен Василев преди Националния съвет на коалицията, цитиран от БГНЕС.

“Мандатът е тежка отговорност, не може с лека ръка тя да се отхвърли - трябва да обсъдим. Не смятам, че може да се направи антикорупционно правителство, но не пречи да се прокарат такива закони”, смята още той

Кирил Петков - другият съпредседател на ПП - обяви, че няма да прави изявления сега, защото разговорите с ДБ продължават.

Как мандатът стигна до ПП-ДБ?

ПП-ДБ ще получи втория мандат от президента Румен Радев следващата седмица, както обяви самият държавен глава. Дотук се стигна след разцеплението на втората парламентарна сила - ДПС, започнало още от гласуването на кабинета "Желязков" и продължило с отцепване на близките до Ахмед Доган депутати.

Още: Глас от ГЕРБ: По-честното решение си остават изборите (ВИДЕО)

Припомняме, че в четвъртък двама народни представители напуснаха парламентарната група на ДПС - Димитър Николов и Ахмед Вранчев, а 17 бяха изключени от състава ѝ.

После Мюмюн Мюмюн и Ибраим Зайденов също напуснаха и така хората на почетния председател на ДПС Ахмед Доган "поведоха" в резултата с 24:23 пред народните представители, близки до съпредседателя Делян Пеевски.

След тези сметки групата на ДПС остана с 23 депутати, а независимите, които подкрепят Доган са 24. Към момента независимите депутати в цялото 50-о Народно събрание са 38, което ги прави трета политическа сила - изравнени са с "Възраждане". ПП-ДБ пък е втора сила със своите 39 представители.

Още: Техническо правителство ми звучи като хора, които ще влязат да сменят бравите на вратите (ВИДЕО)

Вътрешни спорове

Преди около седмица ДСБ, част от "Демократична България", поиска "технически кабинет" с третия мандат - тогава не беше ясно, че ПП-ДБ ще вземе втората папка от Радев. Партията на Атанас Атанасов заговори за "национален" мандат и за връщане на европейския, демократичен и антикорупционен ред.

От "Продължаваме промяната" обаче обявиха, че няма да преговарят за такъв кабинет, защото в рамките на 50-ото Народно събрание "няма необходимото мнозинство за създаване на истинско реформаторско, антикорупционно и проевропейско правителство".

Вчера, след извънредна среща на Политическия борд на ПП "Волт", която е член на коалицията ПП-ДБ, от партията призоваха да бъде върнат неизпълнен вторият мандат веднага след връчването му от президента Радев.

Още: Партия от ПП-ДБ призова за връщане на втория мандат незабавно след връчването му

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес