Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Датата за изборите не зависи от новото служебно правителство: Д-р Колев

21 август 2024, 08:03 часа • 2359 прочитания

Не може да се възпрепятства провеждането на (предсрочните) парламентарни избори. Това е аксиома в правото – затова не може да се обвързва свикването на избори и определянето на дата с назначаване на ново правителство (чл. 99, ал. 5 от Конституцията). Това заяви специалистът и преподавател по конституционно право д-р Орлин Колев, коментирайки прочита на конституционните промени – защото има и такъв, че ако няма одобрено ново служебно правителство, не може да се насрочат нови избори.

Според него, няма проблем Димитър Главчев да оглави ново служебно правителство. Може да се върне и като председател на Сметната палата – и двете хипотези са конституционно съобразни, заяви д-р Колев пред БНТ. Позицията му за изборите и че няма пречка те да се насрочат съвпада с позицията на бившия конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров: Проф. Киров: Може да нямаме ново служебно правителство

Що се отнася до срокът, в който да бъдат назначени парламентарни избори, ясен отговор нямаше - д-р Колев само обясни, че може хем да се назначи дата и след това да се прави служебно правителство, хем да се направи първо правителство и чак след това да бъде насрочена дата. Конституционалистът попита и как така сега Калин Стоянов е неудобен, а никой не е оспорвал резултатите от предишните парламентарни избори, когато Стоянов беше МВР министър. Може би политиците знаят нещо, което не ни казват - да бъдат така добри да ни осведомят, добави д-р Колев.

Сами да си преценят – така д-р Колев коментира възможността друг да стане служебен премиер, например управител/подуправител на БНБ. Конкретно става въпрос за Петър Чобанов, който беше финансов министър в правителството на Пламен Орешарски.

Още: БОЕЦ излизат на протест срещу Калин Стоянов

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес