Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да се връща ли царят - повръща ми се от идеята, казва Огнян Минчев

16 март 2015, 08:01 часа • 15527 прочитания

Повръща ми се от идеята Симеон Сакскобургготски да се върне в България. Този проект беше организиран от „Мултигруп” след убийството на Илия Павлов, категоричен е политологът Огнян Минчев. Той коментира идеята царят да стане специален дипломатически посланик на България по света.

Какво очаквате от милиционери – те могат само да ви лъжат и бият, каза Минчев в сутрешния блок на Нова телевизия. И разви тезата, че като щит за царския проект е издигнато ДПС. Гръмна обаче банката на корпоративно-търговската мафия, след като опитаха да откраднат 4 млрд. лева през „Южен поток” и сега се търси нов начин мафията да се възстанови, сигурен е политологът.

Същевременно Минчо Спасов заяви, че тезата на Минчев представлява „пълни глупости и инсинуации”. 113 души се подписаха под идеята и няма нито един „мултак” там, заяви Спасов. Той добави, че Сакскобургготски е учил в „Уест Пойнт”. Не, във „Валей Пойнт” е учил, поправи Минчев. А в „Кременчук” е щял да учи Иван Костов, призна Минчев.

Минчо Спасов поясни, че заедно с него сред авторите на подписката за връщане на царя е и Огнян Герджиков. Симеон Сакскобургготски не е казал, че иска пак да участва в българската политика. Ние просто откриваме дебат – дали България се нуждае от човек, който да я представлява в Лувъра например, заяви Спасов. Защо Симеон е равностоен на Никола Гюзелев, а не на Азис, застреля Минчев с гръмък въпрос. Говорете какво интересува царя – например Кричим. Имотите го интересуват, нека това да обсъждаме, възмути се политологът.

Тук Минчо Спасов извади становище, подписано от Иван Костов през 1998 година, че царските имоти трябва да се върнат на Сакскобургготски. А през лятото на 2000 година са върнати 16 хил. декара гори на царя – далеч преди да се върне в България, заяви Спасов. И даде пример с Гърция – че Европейският съд осъди южните ни съседи да дадат 17 млн. евро на техния монарх, заради имотни претенции. Той вече взе колко пъти по 17 млн. – за жълти стотинки продаде БТК, опита през магистрала „Тракия” да точи пари, изброи Минчев. Този човек е ценен за вас, не за България, ядоса се политологът. Стига сте го натрапвали, добави той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес