Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цонева: Не сме поставяли условие "Волт" да не е част от ПП-ДБ

04 септември 2024, 18:10 часа • 762 прочитания

"Никога не съм чувала подобно условие да е поставяно от наша страна. Не смятам, че това отговаря на истината". Така Антоанета Цонева от "Да, България", част от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", опроверга твърденията, че условие за оставането на "Да, България" в коалицията ПП-ДБ е било отпадането на партия "Волт" на Настимир Ананиев от нея.

По-рано днес от партията на Настимир Ананиев обявиха, че "Да, България" са поискали отстраняването ѝ от коалицията. По-късно през деня обаче стана ясно, че инициативата е на "Продължаваме промяната". Още: Караниците преди избори водят до гарантирана загуба

"Връщаме 100 хиляди гласа"

Цонева коментира, че основната тема е с каква програма ще излезе коалицията пред избирателите и как ще върне минимум 100 хиляди поддръжници.

Тя подчерта, че формацията е взела решението си за оставане в коалицията ПП-ДБ с "пълното съзнание за много високата отговорност да бъдат бариера пред всякакви усилия правовият ред в страната да бъде разрушаван".

"Решението беше в полза на страната и оставяме настрани различията, които имахме по отношение на процедури, свързани със селекцията на депутатите, защото тези различия са по-малки от големите проблеми, които има страната. Решението беше взето осъзнато и отговорно - отиваме заедно на изборите", каза още тя.

Цонева коментира и че "Да, България" се е разбрала с партньорите си, че ще отидат на избори, като оповестят формулата си за управление. Още: ПП и ДСБ са отказали предложението на "Да, България" за редене на листите в коалицията

"Нещо, което не направихме преди, и платихме много висока цена за това", каза тя и уточни формулата:

"Надпартиен кандидат за премиер, равноотдалечен от политическите сили, за да може широко мнозинство да подкрепи програма, която е антикорупционна, проевропейска и насочена към това България да удържа своята своята геополитическа посока, Шенген, еврозоната, както и приемане на антикорупционния пакет от закони, разбира се, но да бъдат установени и органите, които ще го прилагат".

Цонева обясни, че това е профилът на кандидата за премиер, но конкретна личност още не може да бъде посочена.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес