Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българският кандидат за еврокомисар с идеи как "всяко евро да води до добавена стойност" (ВИДЕО)

05 септември 2023, 12:16 часа • 5278 прочитания

"Всяко евро, което се инвестира, да води до добавена стойност за гражданите – не да е просто статистика". Това е една от целите на Илиана Иванова, българския кандидат за еврокомисар.

Днес, 5 септември, тя бе изслушана в две комисии на Европейския парламент - по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и по култура и образование (CULT). Очаква се Иванова да поеме ресорите иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Утре комисиите трябва да вземат решение дали тя е подходяща за поста, а ако е - следващата седмица ЕП ще гласува кандидатурата ѝ.

Още: Кандидатът за еврокомисар Илиана Иванова: Ще работя за наука, инвестиции и равнопоставеност (ВИДЕО)

След встъпителна реч изслушването премина към въпроси от страна на членовете на комисиите към кандидата.

Как ще се разшири програмата за научни изследвания „Хоризонт Европа“?

"За мен научните изследвания са може би най-важният ни инструмент за придвижване към по-добро бъдеще на Европа. Програмата ни помага да се справим със световните предизвикателства, да увеличим конкурентоспособността на Европа. Това може да стане чрез използване на фиксирани суми, които могат да се разширят в други дейности на програмата. За мен това е един от най-добрите начини за намаляване на бюрократичната тежест. Относно разпределението на бюджета – важно е каква е позицията на научната общност, що се отнася до развитието на „Хоризонт“.

Мога да поема ангажимент да направя всичко възможно от всяко едно евро в бюджета да се постигне възможно най-висок резултат. През последните 20 години обаче има сериозен недостиг за научни изследвания и иновации", призна Иванова.

Още: Коя е Илиана Иванова - предложението на ГЕРБ за еврокомисар

Как може да се повиши използването на програмите?

"От 13,5 на 20% се увеличиха кандидатите, постигнали успех при кандидатстването си за програмите. Има инструмент за последващо включване в проекти – той може да се използва по-широко. В областта на отличните научни постижения може да се търси синергия. Важен елемент са и самите държави членки. Не може да има едностранни действия от страна на Комисията, а държавите също да приложат реформи, да направят съответните инвестиции и така се постигат по добри резултати", отвърна Иванова.

Как ще се постигне по-добра прозрачност при достъпа до информация за програмите?

"Процесът е постоянен. Трябва да се предостави информация въз основа на държава членка, регион, тип проект. Има такава платформа, но съм готова да разгледам и други възможности", каза Иванова.

Още: Илиана Иванова: Чест е кандидатурата ми за еврокомисар да бъде потвърдена от председателя на ЕК

Как ще се достигне целта от 3% от БВП инвестиции в научни изследвания?

"Държавите не могат да бъдат принудени да направят 3% инвестиции, но могат да бъдат убедени", каза Иванова.

Равнопоставеността между половете

Равнопоставеността между половете е въпрос, който трябва да се разгледа не само в областта на спорта, но и във всички области, които са част от ресора, каза кандидатът за еврокомисар. "Това за мен е един от основните приоритети на Комисията. Има различни инструменти и задължителни планове. При спорта нещата са малко по-различни и компетенциите на ЕК са по-различни. Това е област, в която компетенциите са у държавите членки, но има начин да се насърчи равнопоставеността, за да се погрижим за по-добра безопасност, за справяне с тормоза в спорта, за насърчаване на видимостта на добри примери".

"Използването на стимули като наградите за равнопоставеност и приобщаване са друг начин за насърчаване на по-широко участие на жените в спорта", заяви тя, след като във встъпителната си реч обяви, че ще се бори за равнопоставеност на половете на всички нива.

Малки и средни предприятия

Според Иванова за МСП могат да помогнат общи, неразбити суми. Това трябва да се направи много внимателно и да се надгражда над добрите практики. "След това идват някои идеи за отчетност – например да има единица цена с дневна ставка за целия проект. Да има опростяване на системите, разпространяване на отлични практики. Ако бъда назначена, ще работя и по една друга идея, която може да се задейства без инвестиции – информационни кампании за малките и средните предприятия", добави тя.

Средствата за научноизследователска дейност

"Ще следя внимателно разходването на средствата. Всяко евро, което се инвестира, да води до добавена стойност за гражданите – не да е просто статистика. За мен възвръщаемостта е много важна. Измервам я посредством разкриване на работни места, увеличени приходи, увеличени активи. Тези, които са използвали програмата „Хоризонт“, са увеличили приходите си с 30% и са разкрили с 20% повече работни места. Стриктните условия? Ще го направя по всички възможни начини, но ще търся и баланс, за да няма много сложни правила", заяви българският кандидат за еврокомисар.

Има доста мерки и за пряка възвръщаемост - като Inspire + за гарантиране на свободата на учените и др. "Всички тези инструменти са важни, за да се стигне и до количествения аспект. Прогнозата за възвръщаемостта от „Хоризонт“ е 4-5 пъти за всяко едно евро. Ще работя, за да намеря и други начини", добави тя.

"Програма „Творческа Европа“ направи толкова много – тя допринася с 4,4% към БВП на ЕС. За мен не е лесно да разбера защо се предлага орязването на бюджета ѝ. Но ще защитавам този бюджет и ще разчитам на нашето сътрудничество с Европейския парламент", заяви Иванова.

Инициативата „Здравословен начин на живот за всички“

Срокът на инициативата изтича и Иванова заяви, че ако разполага с необходимите средства, би разширила обхвата на подобни инициативи. "Но трябва да сме реалистични. Приветствам и подкрепям ролята, която може да изиграе спортът. В центъра трябва да поставим психичното здраве и проблеми като затлъстяването. Можем да надградим по тази инициатива", отбеляза тя.

Още: Лорер пожела успех Илиана Иванова в процедурата за еврокомисар

Разширяване на „Еразъм+“ и „Творческа Европа“?

Има възможност за синергия по „Еразъм“ и Европейския социален фонд – така могат да се финансират определени програми по „Еразъм“.

"Само 7 държави членки са се възползвали от идеята за микрофинансирането – бих окуражила една подобна инициатива", добави още Иванова.

Професионалното образование

Илиана Иванова не е упоменала темата в писмените си отговори до евродепутатите, но по думите ѝ - това не значи, че не ѝ отдава голямо значение.

"Това е още един аспект, който не спада директно към ресора ми, но там ще си сътруднича тясно с комисар Шмит. Важен е въпросът в рамките на Европейската година на уменията, защото възможностите за повишаване на квалификацията трябва да бъдат допълнени и с действия в дейността на професионалното образование и обучение. Мога да ви уверя, че ще следя отблизо тази тема", посочи тя, като във встъпителната си реч отбеляза развитието на средното образование.

Още: Комисия в ЕП: Няма конфликт на интереси при новия български еврокомисар

Снимки: Europarl.europa.eu

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес