Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България ще има национална стратегия за външната си политика

04 декември 2023, 11:24 часа • 1385 прочитания

Приемането на национална стратегия за външната политика на България има за цел да увеличи прозрачността, предвидимостта и обществената подкрепа за българската външна политика.

Това посочи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел при откриването на конференция по темата. Документът има за цел и да формира междуинституционален консенсус по ясно формирани външнополитически приоритети.

"Валидността на такива документи обикновено е от 5 до 7 години - един подходящ хоризонт в рамките на динамиката на международните отношения. Планираме разработването на публичен, сравнително кратък по обем, но с фокусирани ясни послания и времеви обхват документ. Той ще има за цел да очертае принципите, целите и задачите на българската външна политика в краткосрочен и средносрочен план. Този документ ще бъде в синхрон със стратегическите документи, приети в рамките на Европейския съюз и НАТО", каза Мария Габриел.

Още: Мария Габриел и Антъни Блинкен напуснаха срещата в Скопие заради Лавров (ВИДЕО и СНИМКА)

Иначе конференцията е посветена на предизвикателствата и възможностите пред българската външна политика. Задълбочаването на европейската интеграция на България, присъединяването на страната ни към Шенген до края на годината, приемането на еврото, както и членството ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, са част от външнополитическите приоритети на страната ни.

Приемането на национална стратегия за външната политика на България е важно, заради динамично променящата се международна и регионална обстановка в условията на конфликти и засилващи се заплахи от хибридни атаки и дезинформация.

Още: Мария Габриел обеща стабилност в сглобката

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес