Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България открива почетно консулство в Африка и отваря ново в Пловдив

25 януари 2023, 15:20 часа • 1034 прочитания

Служебният кабинет прие решение за откриване на консулство на България в Конго. Седалището е в град Бразавил и с консулски окръг, обхващащ територията на републиката.

Жозеф Кристиан Ниамби, гражданин на Република Конго, е определен за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице, съобщават от Министерски съвет.

"Г-н Жозеф Ниамби работи за белгийска банкова и образователна организация. Той е разпознаваема фигура в дипломатическите среди, тъй като е представлявал няколко белгийски хуманитарни организации и по тази линия е изградил широка мрежа от контакти в МВнР и в дипломатическия корпус в Бразавил. Изградените от Жозеф Ниамби позиции са отлична предпоставка за изпълнение на функциите на почетен консул в полза на развитието на двустранните политически, икономически и културни връзки", добавят от служебния кабинет.

Министерският съвет даде и съгласие по предложението на индонезийската страна за откриване на почетно консулство на Индонезия в град Пловдив и за назначаване на Димитриос Винтзилеос на поста почетен консул на Индонезия в България. Консулският окръг обхваща територията на област Пловдив.

Очаква се решението да спомогне за засилването на двустранното сътрудничество с Индонезия в търговско-икономическата сфера, културата, образованието и др., съобщават от служебния кабинет.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес