Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъчварова: Нужен е закон за лобизма

20 януари 2015, 17:30 часа • 16566 прочитания

В публичната среда са необходими промени. Едно правителство не може да намери само решенията на проблемите. Това коментира вицепремиерът по коалиционната политика и административната реформа Румяна Бъчварова по време на 9-тата годишна среща между бизнеса и правителството. В експозето си тя начерта няколко проблема:

Качеството на закондодателството. В периода досега са приети 357 нови закона и над 1000 нормативни акта. Това създава изключително големи трудности за бизнеса. Според вицепремиера много малка част от тези документи се четат, веднъж след като бъдат приети. Тя се закани да не бъдат приемани толкова често закони.

Друга амбиция на управляващите е за въвеждането на оценка на  въздействието. Това е необходимо, за да се спре лавинообразното приемане на нови закони. По въпроса имало разбиране. Бъчварова изрази надежда, че скоро ще има резултат.

Необходим е Закон за лобизма. Идеята не е обсъждана за момента. Според вицепремиера с без този документ няма да могат да бъдат уточнени взаимоотношенията зад дадена законодателна промяна. Необходима е широка обществена коалиция по този въпрос.

Като друг проблем бяха посочени медиите. Решаването на проблема с липсата на независимост на медиите пряко касае бизнеса и пазарната страна, коментира Бъчварова. Тя се обяви за повече гаранции за конкурентност в медийната среда, изсветляване на собствеността, както и приемане на нови правила за разпределяне на средствата за медийните кампании (особено тези, които се финансират с европари).

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес