Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП цитираха думи на Христо Иванов за изход от конституционната криза (ВИДЕО)

19 август 2024, 14:57 часа • 2466 прочитания

Изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров призова потенциалните служебни премиери от т.нар. "домова книга", които отказаха да заемат поста, да преосмислят позицията си.

Той даде брифинг часове след като президентът Румен Радев отказа да подпише указ за назначаване на служебно правителство начело с Горица Грънчарова-Кожарева заради присъствието на вътрешния министър Калин Стоянов в състава му. Това означава, че Грънчарова-Кожарева няма да е премиер - такъв ще продължи да е Димитър Главчев, а това създава нова конституционна каша: Без нови предсрочни избори заради Калин Стоянов: И не, и да - мнения на експерти.

БСП обвини партиите, променили Конституцията

"Вина за това носят най-вече партиите, които инициираха и подкрепиха тези промени в Конституцията. Част от тях сега много гласовито се опитват "ад хок" да ограничат последствията от тези неграмотни и некадърни промени в българската Конституция", каза Зафиров и определи случилото се като "пореден епизод в пълния разпад на държавността, поредното противопоставяне на институции, опасност от крах на парламентаризма и демокрацията".

Още: Слави Трифонов назова петима виновници за конституционната криза след провала на служебния кабинет

Думите му бяха свързани с промените в основния закон, с които се ограничиха възможностите на президента относно назначаването на служебни правителства. Той може да избира само служебен премиер - и то от скъсен списък с официални лица. Това са: председателят на Народното събрание; управителят или подуправител на Българската народна банка; председателят или зам.-председателят на Сметната палата; омбудсманът или негов заместник. Промените бяха направени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС в миналото Народно събрание.

Сега от ПП-ДБ предлагат консултации, след които да се пристъпи към попълване на състава от зам.-председатели на Сметната палата, които са с изтекъл мандат. Така ще се избере потенциален нов служебен премиер: ПП-ДБ канят на консултации всички без Пеевски, искат спешни промени с цел нов служебен кабинет.

Снимка: БГНЕС

Зафиров иска нов служебен премиер

"Подкрепяме Радев за отстояваната принципна позиция – Калин Стоянов видимо създава напрежение в обществото. Не става въпрос за експертност, а за обществена реакция. Не може един човек, пък било то и възлов министър, да се превръща в препъникамък за функционирането на цялата държава", каза Зафиров.

Още: "Няма такова престъпление като натиск": Доц. Киселова за сигнала на кандидат-премиера до прокуратурата

Според него този парламент е напълно изчерпан и "няма как да бъде резервоар на т. нар. "домова книга", защото рискуваме да изберем хора на възлови позиции в държавата не заради техните качества, а за да отговорим на тези безотговорно направени промени в Конституцията".

"Призоваваме всички имена в тази домова книга, които отказаха да бъдат премиери, да преосмислят тази своя позиция. Това е тяхно конституционно задължение", заяви лидерът на социалистите.

И цитира свой разговор с Христо Иванов: "Питах го - ако всички откажат, какво се случва? Той отговори – няма как да откажат, защото когато приемат да бъдат номинирани на един пост, вече имат конституционно задължение да бъдат премиери (в бъдеще). Позовавайки се на тази хипотеза, много лесно може да се реши конституционната криза".

"Настояхме за свикване на председателски съвет в Народното събрание. Това е предварителна позиция, утре предстои заседание на Изпълнителното бюро на БСП, ще излезем с официална наша позиция и предложение за решаване на тази криза", обяви Зафиров.

Още: Ако всички по Конституция откажат поста на служебен премиер - какво става? Говори доц. Киселова (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес