Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов за съдия Миталов: Нито искам да знам, нито да коментирам (ВИДЕО)

06 февруари 2020, 11:14 часа • 5356 прочитания

Не, не сме обсъждали решението на САЩ за съдия Андон Миталов. Това увери премиерът Бойко Борисов от Брюксел. "Аз като бях главен секретар, главният прокурор и вътрешният министър нямаха визи за САЩ", уточни министър-председателят ситуацията. Той каза и, че не се произнася, докато съдът не реши окончателно даден случай. "Нито искам да знам, нито да коментирам", обобщи Борисов, който видя право и на САЩ да решава, и на съдия Миталов да решава, защото е "независим съдия".

На въпрос дали е говорил с Урсула фон дер Лайен за влизането на Сърбия в ЕС, Борисов отрече изобщо да е повдигана темата. Тя стана актуална, след като главният прокурор Иван Гешев се оплака, че Сърбия вече 5 години не екстрадира обвинения в България банкер Цветан Василев. Обвинител номер едно съобщи, че е написал писмо по въпроса до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността.

Евросредства и зелено бъдеще

Със 60 млрд. евро е по-малко бюджетът на ЕС. "Вчера и днес изпаднахме в ролята на българските министри за бюджета – всеки идва и се вайка", описа картинно ситуацията с финансите на ЕС Борисов. Той увери, че в процентно отношение нещата за България по темата ще останат същите.

Припомняме, че сега държавите, които внасят в бюджета на ЕС повече, отколкото получават, искат котата за многогодишната финансова рамка (2021 – 2027 година) да остане на 1% от БВП, но Европейската комисия предлага 1,11%, а Европейският парламент смята, че е приемливо границата да бъде вдигната до 1,3%. Предстои извънредно заседание на Европейския съвет в края на февруари, но според Борисов той няма да доведе до окончателно решение за многогодишната финансова рамка.

Министър-председателят каза и, че говорил много за кохезията – защото "тези, които сме били в социализЪма", са по-назад от тези в Европа, които не са живели в условия на социализъм. "Не виждам в Европа държава с евро да е по-зле от България", разпали се лидерът на ГЕРБ, който обеща да говори по темата "защо ги е толкова страх, че не могат да фалират банки".

"Така сме го обявили. Ако не стане така, ще излезем", увери Борисов, че курсът лев-евро ще остане такъв, какъвто е сега, във валутен борд, при влизането в чакалнята на еврозоната. Лидерът на ГЕРБ се оплака и от "яростна съпротива" дори от тези, които се определят за десни, срещу влизане в еврозоната.

Същевременно Борисов определи "зелената сделка" като голям проблем за България, защото 60% от енергията ни била от въглища (според последното засега издание на официалния бюлетин на Министерството на енергетиката от 2019 година делът на въглищата в производството на първична енергия в България е 48,6%, а на второ място е ядрената енергия - 33,7%, като статистиката отразява ситуацията към 2017 година). "До 10-15 години трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата", каза премиерът, като уточни, че той до това време най-вероятно няма да се занимава с политика.

Попитан за специалния фонд за зеления преход и какво ще е участието на България там, Борисов де факто не коментира.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес