Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов критикува Тагарев: Да не се хвали, че сам е дал техника и оръжия на Украйна

07 октомври 2023, 12:45 часа • 2371 прочитания

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов критикува министърът на отбраната Тодор. "Обръщам се към министър Тагарев. Кой сложи подписите си да се дадат бронетранспортьорите на Украйна, за зенитните комплекси С-300? Той ли или ние в парламента, с нашите имена? Тагарев е длъжен да се поправи. Цялата тежест в момента е върху парламента", каза Борисов на предизборно събрание във Велико Търново.

ОЩЕ: Украйна иска нова военна помощ, списъците са дълги. Говори военният министър

"Вчера гледам, журналистите извадили бомбастични заглавия: Трусове в управлението, оставки, и прочие. А всъщност всичко е просто. Тагарев обясняваше как всичко направил той. Това ме ядоса. И на него обясних, но и на вас ще обясня какво е направило Народното събрание. Предишното правителство не посмя, а тайно през посредници даваше оръжието на Украйна. Всички го знаят това, защото западната преса пишеше, че България е най-големия износител на оръжие за Украйна през посредници. Ние сме били честни винаги, когато сме говорили за българо-руската дружба, но в момента, когато Путин нападна Украйна и стана агресор, ние сме твърдо на страната на Украйна, защото всяка държава може да бъде нападната така", каза Борисов.

Повод за тези думи на Борисов стана изказване на Тагарев, в което призова Народното събрание да одобри купуването на бронетранспортьорите "Страйкър" преди местните избори и предупреди, че в противен случай сроковете ще бъдат изпуснати.

"В момента всичко, което се е случило по отбраната, се е случило в парламента с нашите подписи. За "Страйкър" имаме много ясен график – декември месец да привършим процедурата, така, че да прави такива изказвания не му прави чест", каза още Борисов.

ОЩЕ: Нещо странно се случва с Пеевски и Борисов

"Парите, които в момента се харчат, са оставени преди 3 г. от правителството на ГЕРБ. Баба ми ме е учила, че в мазето винаги трябва да има зимнина, да има мазнинка, която да спасява положението в дни на криза. И именно тези пари се харчат в момента", обясни още Борисов.

"Гласувахме Закона за енергетиката, но не съм уверен докрай, че Планът е добър. Те, за да покажат, че са по-добри, не го приеха. Благодарение на нас сега се приема, но какво точно се приема, не мога да ви уверя, че е правилно и добро, особено като видях фирмите, които са наредили там. Казват, че е случайно, но как се появиха там, по какъв критерий, не е ясно. Но нали са партньори, ще си затраем", коменитира лидерът на ГЕРБ.

Той предупреди, че предстои много трудно време и не знае дали  Брюксел ще се съгласи с компромисите, които са направили.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес