Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бойко Рашков: Въпрос на закон и чест за ВСС е да провери прокуратурата за президента

03 февруари 2020, 07:30 часа • 7176 прочитания

"Въпрос на закон и чест за Висшия съдебен съвет е да провери прокуратурата за това как така в публичното пространство е пусната събрана със специални разузнавателни средства информация". Това обяви в предаването "120 минути" на bTV бившият шеф на Бюрото за контрол на СРС, бивш член на ВСС, бивш шеф на Националната следствена служба, бивш депутат Бойко Рашков. Повод за неговия коментар са разпространените материали от спряно дело, в което протича разговор между шефа на Военновъздушните сили и президента Румен Радев.

Рашков изрично посочи, че законът за СРС, НПК и НК изрично забраняват разгласяването на специални разузнавателни средства и то под страх за наказателна отговорност, включително и за длъжностните лица, които имат достъп до тях по служба. В тези закони и кодекси изрично е разпоредено, че резултатите, получени чрез СРС, не могат да бъдат използвани за друго освен за предотвратяване, разкриване и доказване на престъпления и за защита на националната сигурност.

По отношението на твърдението на държавното обвинение, че според НПК наблюдаващият прокурор може да позволи огласяване на материали по дадено дело, той каза, че двете неща нямат нищо общо. Рашков посочи, че няма никаква такава правна възможност. Той само напомни, че е пълен абсурд дори само обстоятелството, че наблюдаващ прокурор, който е по-ниско в структурата на държавното обвинение като ранг, разрешава на главния прокурор да разпространи събраното със СРС.

"Смятате ли, че един прокурор може да се позове на правна норма и да позволи престъпление", попита Рашков и добави, че разгласяването на СРС от длъжностно лице се наказва с до 5 г. затвор. Той каза и, че прилагане на СРС спрямо кадрови военен може да стане само с разрешение от военен съд.

"По Конституция, ако има данни за извършено умишлено престъпление този имунитет се снема от Висшия съдебен съвет и аз мисля, че ВСС трябва да разгледа този въпрос", заяви Рашков. Той призова съвета да провери главния прокурор Иван Гешев за това дали е спазена процедурата по прилагане на СРС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес