Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бойко Рашков пак каза, че възнамерява да предприеме действия срещу главния прокурор Иван Гешев

11 юли 2021, 10:25 часа • 19297 прочитания

Имам намерение да предприема конкретни действия по отношение на главния прокурор Иван Гешев и уронване на престижа на съдебната власт - няколко пъти казах и отново ще повторя. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков веднага след като гласува на днешните предсрочни парламентарни избори.

Действията ще бъдат основани и съобразени изцяло с Конституцията и закона. Не, действията срещу г-н Гешев не са свързани със списъка с магистрати и политици, които имат банкови сметки и имущество в чужбина, подчерта Рашков. Според него, прокуратурата трябва да предприеме конкретни действия в случая по отношение нарушение на данъчното ни законодателство. Рашков каза и, че ако други държави са подали информация за недекларирано от български граждани имущество и банкови сметки, следва разкриването на информацията да стане факт след съответните действия на прокуратурата, за да няма законови нарушения за конфиденциалност.

По отношение на изборите, Рашков заяви, че до момента няма сериозни изборни нарушения.

Новината, че има определен брой магистрати и хора на висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, които не са декларирали, че имат банкови сметки и имущество в чужбина, излезе след анонимен сигнал, изпратен до Actualno.com. В него се твърдеше, че сегашният главен прокурор Иван Гешев има банкови сметки в Швейцария и Монако, само че прокуратурата, под ръководството на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, категорично отрече. Именно заради този случай обаче държавното обвинение посочи, че има общо 27 съдии, прокурори и следователи, които не са декларирали свои, установени от ДАНС банкови сметки и имоти в чужбина, както и 11 лица, заемащи висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, намиращи се в същото положение. За съответните 11 лица прокуратурата направи следното уточнение – "притежават лично или чрез свързани или подставени лица, банкови сметки в чужбина, недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност в чужбина, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании, и са извършили разходи и инвестиции в чужбина, които не са декларирани по надлежния ред пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ)". След това прокуратурата съобщи, че НАП проверява въпросните 38 души, но оттогава насам няма други новини какво се случи с проверката.

Припомняме, че в края на юни служебният МВР министър Бойко Рашков се закани да каже имената на всички хора от въпросния списък, ако прокуратурата не го направи. Той дори заяви, че ще го стори до края на предишната седмица, преди предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Това обаче не се случи.

Докъде официално стигнаха нещата с вече прословутия списък - ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес