Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

19 април 2024, 23:10 часа • 8679 прочитания

Аз, честно казано, бях забравил, че г-н Митов е заместник-председател на ГЕРБ, съвсем искрено ви говоря. Това е казал служебният премиер Димитър Главчев в интервю за предаването "Панорама" според новина, публикувана в сайта на БНТ днес (19 април).

"Мотивът ми да му предложа на него е, че от всички външни министри, които са през последните години били на този пост, познавам най-добре именно него", казва още Главчев според пуснатия фрагмент. Той е придружен с текст, от който става ясно, че цялото интервю с Димитър Главчев ще бъде излъчено в "Панорама" от 21 часа тази вечер.

БНТ "забрави" важната част

В пълното интервю обаче тази част липсва. В излъченото интервю водещият Бойко Василев задава въпроса: "Даниел Митов е заместник председател на ГЕРБ, от това по-партийна кандидатура - здраве да е?", на който служебният премиер отговаря:

"По-партийна кандидатура ще е, ако е председателят. Това е в рамките на шегата, разбира се. Аз заявих намерението и представих характеристика на правителството си като "политическо балансирано", което означава, че то трябва да има представители от различни политически партии. Повярвайте, много е трудно да се намерят хора, които не са политически обвързани за всички постове в правителството. Вчера в разговора си с Марк Рюте му обясних какъв подход съм приел и как се иска да бъдат непартийни кандидатурите, той възкликна и каза: "Е, откъде да намериш непартийни кандидатури". Повярвайте, не е лесно да се намерят непартийни кандидатури. Помъчил съм се за този период, в който трябваше да представя кабинет, мисля, че до голяма степен съм се справил. А то няма и други партийни кандидатури, така че балансът го няма."

Ключовият цитат, с който Димитър Главчев "съвсем искрено" споделя, че е забравил, че Даниел Митов е заместник-председател на ГЕРБ, въпреки огромната вероятност да е присъствал на националното събрание на партията, на което е избран Митов, е изцяло изчезнал. Още: Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Вместо това служебният премиер обяснява, че е провел разговор с Бойко Борисов, за да го уведоми, че иска да смени Стефан Димитров и да сложи на негово място Даниел Митов. По думите му това е било наложително, тъй като при партийна кандидатура трябва да разговаря с лидера на съответната политическа сила.

Припомняме, че Главчев предложи на президента да смени външния министър Стефан Димитров с депутата от ГЕРБ по-малко от три часа, след като Бойко Борисов поиска нов човек да оглави Министерството на външните работи. Във вторник следобед пък последва ново предложение: земеделският министър Кирил Вътев да бъде сменен с Георги Тахов.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес