Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близки до бивш пиар на ПП плащат рекламите на Пеевски във Facebook

22 октомври 2024, 11:07 часа • 1659 прочитания

Рекламната кампания на Делян Пеевски във Facebook преди предсрочните парламентарните избори в края на тази седмица се плаща от сдружение, управлявано от роднини и приятели на бившия пиар на "Продължаваме промяната" Диана Дамянова. Това съобщава "Капитал", като проверка на Actualno.com потвърди информацията. 

Постовете, които опитват да позиционират санкционирания по закона "Магнитски" депутат като борец срещу "дълбоката държава" и "мафията", не се финансират директно от страница на "ДПС - Ново начало" или лична страница на Пеевски, а от сдружение, регистрирано в Царево.

Според данни от Facebook рекламите, качени на страниците "Парапета" и "Защо той" са финансирани от сдружение "Гражданско пробуждане". То е ръководено от роднини и приятели на Дамянова, включително съпругът на нейната сестра – Лъчезар Истатков, както и техен семеен приятел - Милен Градев. Още: Стотици хиляди евро за реклама във Facebook: Колко харчат партиите в България? (СНИМКИ) 

В момента Диана Дамянова и "Продължаваме промяната" не са в особено добри отношения, като в последната година тя не пропуска възможност да критикува партията.

Страниците са изхарчили общо над 12 хил. лв. в реклама във Facebook за около месец, сочат данните от платформата. Сумата не е голяма, но е изхарчена за много кратък период от време. 

Сдружението "Гражданско пробуждане", чрез което се финансират рекламите, също така е ангажирано с медийна кампания срещу политическите опоненти на Пеевски. Разпространяват се клипове, които показват "лицата на мафията" - Николай Денков, Асен Василев, Румен Радев, Ахмед Доган и други. Интересно да се отбележи, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отсъства от тези видеоматериали. Продукцията на клиповете е на високо ниво, като се използват техники, познати от YouTube видеа на пропагандни канали, включително елементи, генерирани от изкуствен интелект. Още: "Няма добро и лошо ДПС": Диана Дамянова анализира извинението на Доган за Пеевски (ВИДЕО)

В коментар за "Капитал" Диана Дамянова отрече да има пряко участие в "Гражданско пробуждане" или с дигиталната кампания на "ДПС - Ново начало".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес