Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без много шум: Служебният кабинет предложи бивш шеф в "Мултигруп" за висш орден

25 ноември 2022, 17:23 часа • 5861 прочитания

Служебният кабинет номинира бивш вицепрезидент на "Мултигруп" за висш държавен орден. Това става ясно от решение на Министерски съвет. Очевидно министрите са решили да предложат на президента Радев бившият вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов да получи орден "Стара планина" първа степен.

Припомняме, че преди година награждаването на Вълканов бе обсъждано от предишния служебен кабинет, начело със Стефан Янев, но поради възражения точката бе отложена. Изглежда, че сега нещата не стоят по този начин. Решението е взето на 17 ноември - това се вижда при справка в системата за правна информация на Министерския съвет (МС).

Любопитен факт е, че правителствената пресслужба не е анонсирала точката да е в дневния ред за заседание на МС. В решенията от 17 ноември също не е оповествено такова, забеляза първо "Флагман".

Вълканов е "български предприемач, учен и общественик, посветил дългогодишния си професионален път на успешното развитие на българската икономика в различни направления: минно дело, опазване и възстановяване на околната среда, индустриално развитие, образование", се посочва в мотивите на решението на МС.

Пропуснати са обаче интересни факти от биографията му - например, че е именно бивш вицепрезидент на ръководената от Илия Павлов групировка, спрягана за част от обръча от фирми около ДПС.

Вълканов е собственик на "Минстрой холдинг". Неговата компания преди години даде хонорар от 1 млн. лв. на тогавашния председател на ДПС Ахмед Доган. Причината - хидроинженерна консултация. В края на управлението на ГЕРБ държавата финансира изграждането на инфраструктура около тогава строящата се и вече построена 106-метрова офис кула на "Минстрой пропъртис" на Вълканов.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес