Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без конкурс: Радев назначи свой човек отново за член на КРС

23 август 2024, 12:08 часа • 1405 прочитания

Президентът Румен Радев е назначил за втори мандат като член на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Илия Христозов. Така държавният глава е нарушил Закона за електронните съобщения (ЗЕС).

Указът за назначаването на Христозов е под № 173 и е публикуван в „Държавен вестник“ на 16 юли. 

ОЩЕ: Окончателно: Радев обнародва закона за въвеждане на еврото в България

В Закона за електронните съобщения обаче изрично се казва, че председателят, заместник-председателят и членовете на комисията се определят след провеждането на открита и прозрачна процедура за подбор. 

Какво се знае за Илия Христозов?

Илия Христозов е завършил ВВВУ "Г. Бенковски" в Долна Митрополия, но като инженер по радиооборудване на летателни апарати. Завършил е и право, има магистратура по "Икономика на сигурността и отбраната" в УНСС. Започва кариерата си в авиационния полк в Безмер, но по-късно е служил на различни длъжности в базата в Граф Игнатиево. През 2011 г. е назначен за финансов контрольор в Командването на ВВС.

ОЩЕ: КРС иска по-тежки регулации – без пазарна обосновка и в противоречие на политиката в ЕС

Той бе и съветник по икономии и инвестиции в първия мандат на Радев. През юли 2019 г. е назначен за член на КРС.

От официални данни от предизборната кампания за президент става ясно, че Христозов е най-големия дарител на Румен Радев. Той е дал два пъти по 5 000 лева и два пъти по 650 лева за втората предизборната му кампания.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес