Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако сега няма правителство, Борисов сам ще си е виновен, смята Овчаров

08 октомври 2014, 09:00 часа • 21396 прочитания

Разговорите между ГЕРБ и БСП са за изясняване на приоритети, а не директно за коалиция. Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Борисов може да направи правителство – кабинет на малцинството, с неявната подкрепа на ДПС, категоричен е Овчаров. И припомни как ГЕРБ действаше с ДПС в края на 42-рото Народно събрание.

В парламента има поне три партии с европейска легитимация, освен БСП – Реформаторите, „България без цензура” и ДПС. Аз си мисля, че ще има коалиция с Реформаторите, пламва нова любов и между Борисов и Бареков, посочи Овчаров пред Нова телевизия.

Дотук не сме стигнали до подобие на германски вариант – в Германия Меркел не можеше да направи с никой друг правителство, освен с левицата. Там резултатът на социалдемократите беше много по-висок, сравним с този на Меркел. Разбира се, коалиция с БСП е удобен вариант за Бойко Борисов. Да не забравяме, че при предното управление, зад коалицията БСП и ДПС двама-трима души управляваха. БСП сега, като партия, няма интерес да е в управлението, подчерта Овчаров.

Правителство ще има, освен ако Бойко Борисов не се направи на интересен. Борисов е с философия „управлявам аз, другите ме следват”. Предният път имаше три партии, които не му харесваха, сега обаче са седем – и ако Борисов пак не се справи, на следващите избори ГЕРБ ще плати цената, сигурен е Овчаров.

За мен резултатът на БСП е голяма болка, но в БСП трябва да има цялостна, категорична промяна. Промените трябваше да се случат още преди изборите – в структурите, в механизмите. Колкото до Станишев – по-добре да не говори, да седи отстрани и да не пречи, категоричен е бившият енергиен министър.

На въпрос дали „Кой” не е по-силен отвсякога след над година протести, Овчаров посочи, че конфликтът по времето на Орешарски е станал видим, след като Станишев е поискал да стане премиер. Разграничавам позицията на Доган от позицията на ДПС, каза още Овчаров.

В ръководството на БСП не бих се върнал сега, категоричен е Овчаров.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес