Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 г. по-късно: "ДПС Доган" атакува прокуратурата за Пеевски и КТБ (ВИДЕО)

16 август 2024, 12:05 часа • 6978 прочитания

Т.нар. "ДПС Доган" (бел. ред. - припомняме, че ДПС се разцепи на две фракции, едната от които подкрепя Ахмед Доган, а другата е на страната на Делян Пеевски и това стана след като Доган поиска да не бъде подкрепяно правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов в рамките на 50-тия парламент) излезе с много остра позиция по темата "КТБ" и какво е участието на Делян Пеевски в нея.

Още: ДПС-Доган питат кога прокуратурата ще поиска имунитета на Пеевски (ВИДЕО)

"ДПС Доган" конкретно обърна внимание на прокуратурата и действията ѝ по случая, след като 10 години по-късно "се хвана" за казаното от Цветан Василев пред Комисията "Нотариуса" на 15 август, 2024 година: Цветан Василев: Пепи Еврото е сред основните организатори на удара срещу КТБ (ВИДЕО)

Факт - Делян Пеевски беше депутат от ДПС, когато КТБ фалира. Нещо повече - той, заедно с Йордан Цонев, прокара промени в българското законодателство и то специално касаещи банковата несъстоятелност. В крайна сметка, Конституционният съд ги отмени години по-късно - ето какво произлезе от тази каша: Правен анализ: Заради законодателството на Пеевски за КТБ - държавата трябва да плаща

При днешната изява на "ДПС Доган" в парламента, репортер на агенция ПИК, за която никой в България поне малко интересуващ се от политика и медии няма съмнение какво представлява, попита: "Къде бяхте 10 години?". Бяхме с вас, дойде отговор от Рамадан Аталай: Поредно разследване за КТБ: История за пари, отишли към създателя на агенция ПИК (ВИДЕО)

Въпроси и констатации от "ДПС Доган":

  1. Допустимо ли е заеми на стойност 500 милиона лева да не бъдат разследвани, особено когато става въпрос за публично значими фигури като Пеевски? Като се има предвид сериозността на този дълг и връзката му с фалита на КТБ, какви действия е предприела или ще предприеме прокуратурата на Република България за възстановяване на справедливостта в интерес на българската държава и нейните граждани и подвеждане под отговорност на отговoрните лица?
  2. Защо Комисията за противодействие на корупцията (КОНПИ) не е реагирала по този случай, когато заемите, свързани с Пеевски, са в размер на 500 милиона лева? В други случаи, Комисията проявява изключителна активност, което говори за избирателен подход и обслужване на нечии зависимости. Липсата на реакция в този случай буди съмнения за двойни стандарти и липса на воля за справяне с корупцията на високо ниво.
  3. Ще предприеме ли прокуратурата на Република България действия за повдигане на обвинения срещу Делян Пеевски и искане за сваляне на неговия имунитет? Това е въпрос, който силно вълнува обществото и е ключов за доверието в институциите. Показанията на Василев изискват ясно решение по отношение на ролята на г-н Пеевски в събитията около КТБ. Като политическа сила, ние сме длъжни да подчертаем, че случаят КТБ не е просто въпрос на източване на една банка – той е символ на злоупотребата с власт, на безнаказаността и на сливането на политическата и икономическата власт в ръцете на малцина. Това разяжда тъканта на нашата демокрация и подкопава доверието на гражданите в институциите.
  4. Призоваваме и.ф. главен прокурор (Борислав Сарафов) за конкретни действия, които да гарантират справедливост и възстановяване на финансовите и морални щети, нанесени на българското общество. Нашето общество заслужава да живее в правова европейска държава и очакваме реакцията на институциите!
Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес