Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във Велинград готови да излязат на гражданско неподчинение

13 ноември 2014, 12:58 часа • 24230 прочитания

Гражданско неподчинение са готови да предприемат жителите на Велинград срещу разработването на волфрамово находище на територията на общината.

Против инвестиционното намерение на фирма "Ресурс- 1", която има разрешена концесия още от 2010 година, се обявиха общинските съветници в града. Несъгласни с решението са и хотелиерите и ресторантьорите, както и екологични организации.

Основното опасение е, че проектът ще застраши екологията на района, който е известен с минералните си извори и в чиято дългосрочна визия е развитието на балнео и спа- туризма.

"Инвестирали сме доста средства в името на туризма и не можем да допуснем от града с най-много минерални извори да стане една мина, която е с екологично заложена бомба”, коментира хотелиерът Ангел Манолов.

Подписката бързо набира скорост. Местната власт също е против мината. Общинският съвет на Велинград вече е гласувал две решения и две протестни декларации до всички отговорни институции, информира Нова телевизия.

„Всички 29 общински съветници от 6 политически партии се подписаха под тези протестни декларации”, заяви председателят на Общинския съвет Диана Кехайова.

От своя страна от фирмата-концесионер на находището контрират, че ред документи на институции, включително и на Басейнова дирекция, уверяват, че заплаха за района няма. По думите на Георги Налджиев - директор на "Ресурс- 1"- водите от находището ще се отичат в обратната на опасенията посока към Благоевград. Според него проблемът се изопачава и не работи в полза на общината.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес