Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Пловдив вече има алея, носеща името на големия музикант Милчо Левиев

12 юли 2024, 11:20 часа • 714 прочитания

С огромно уважение към всички, които сте тук и към всички, които ще идват на това място. И с големи благодарности, че това се случва. Добре е да пазим паметта на хора като Милчо Левиев. Слава Богу, в Пловдив имаме много артисти. Добре е за бъдещите поколения да оставяме нещо от тях - някакъв знак, някакъв символ, за да бъдат почитани.  Създадохме на името на Милчо Левиев един конкурс за талантливи млади пианисти. Краят му е начало на тази церемония - откриването на алеята на Милчо Левиев. Благодаря на всички, които помагаха. Много хора участваха това да се случи - екипите на Пламен Панов и Георги Стаменов, на сдружението, което популяризира творчеството на Милчо Левиев. Ето, то е вече на лице. Добре дошли на алея „Милчо Левиев“.!“

С тези думи съпругата на големия български джазмен, пианист и композитор Милчо Левиев -  Вики Алмазиду, която освен негова спътница е и известна изпълнителка, преподавател по поп и джаз пеене, даде началото на церемонията, с която днес бе открита алея на Сахат тепе, носеща името на Милчо Левиев.

„Пловдив като Европейска столица на културата е създавал през годините много световни артисти и изявени творци и ще продължава да го прави. Но едно от нещата, които трябва да правим като община, е да уважаваме нашите творци. Днешният акт бе подкрепен единодушно от ОбС през април 2023г. Милчо Левиев е човек, който е прославил името на Пловдив оттук до САЩ. Един от най-изявените посланици на Пловдив и българската култура, човек, който със своята идентичност като филибелия винаги е споменавал името Пловдив на първо място. Велик джазмен, музикант, композитор, пианист с невероятна биография, затова е хубаво, че от днес алеята ще носи неговото име", каза на откриването заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. Той допълни, че на това място ще се случват различни събития и фестивали, за да напомнят за големия артист Милчо Левиев.

"Както винаги съм казвал, съхранявайки културата и историята, това е една изключително голяма инвестиция в бъдещето. От името на пловдивчани искам да кажа едно голямо благодаря. Кръщаването на тази алея на Милчо Левиев е още една малка стъпка в съхраняването на паметта. А паметта е и бъдещето. Надявам се, че с това хълмът ще заживее един нов живот", каза кметът на район Централен Георги Стаменов.

След приветствията, тримата заедно - Вики Алмазиду, Пламен Панов и Георги Стаменов свалиха бялото платно, закриващо табелата. На нея е изписана една от популярните фрази на композитора, а встрани се намират три табла с кратка история за житейския и творческия му път.

На церемонията по откриването присъстваха доц.д-р Нина Найденова, членовете на журито на първия Национален музикален конкурс „Милчо Левиев” - проф. Людмил Ангелов, Константин Добройков, Антони Дончев, д-р Георги Текев и голяма част от участниците в конкурса, ръководството на район Централен, граждани, медии.

Поздравителен адрес по повод откриването на алеята и провеждането на конкурса изпрати и министърът на културата Найден Тодоров.

Тази вечер 19:00 часа в Дом на културата „Борис Христов" ще се проведе заключителен гала–концерт и официално награждаване на лауреатите и носителите на награди.

Входът е свободен!

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес