Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Пловдив обсъждат всички училища да минат в една смяна

28 януари 2019, 16:08 часа • 11265 прочитания

Община Пловдив започва работа по изпълнението на 9-годишен план на Министерство на образованието и науката, според който всички училища в страната трябва да преминат към обучение на една смяна. Това съобщи днес заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

"В Пловдив имаме 28 училища на двусменен режим. В последните шест месеца водихме много разговори с директорите и учителите в тези училища. До края на седмицата трябва да бъде утвърден държавният план-прием за след седми клас и имаме казус в 5 средни училища в Пловдив - това са „Свети Свети Кирил и Методий“, „Свети Патриарх Евтимий“, „Пейо Яворов“, „Паисий Хилендарски“ и „Найден Геров“. Поискали сме от всеки един от директорите ясен план в следващите 9 години как ще се вместят в сградния фонд, който управляват, за да преминат на едносменен режим", заяви Стефан Стоянов. Той уточни, че от община Пловдив са готови на отстъпки за тази година и където има нужда да се остави приемът както предишните години, но в бъдеще на практика няма какво друго да се направи при тези 5 училища, освен да се намаля приемът.

Стефан Стоянов бе категоричен, че интересът на децата е на първо място и това е водещото в действията на общината. До края на седмицата всяко едно училище ще предостави ясен график с броя на паралелките. От думите му стана ясно, че в топ училищата - ОМГ "Академик Кирил Попов", Английската и Френската гимназия приемът не се променя, като отново припомни, че Математическата гимназия има нужда от нова сграда, тъй като се помещава заедно с ОУ "Драган Манчов".

"Към момента Пловдив има нужда от две, дори три нови училища", категоричен бе Стоянов. Той уточни, че в случая не става въпрос за липса на достъп до образование, тъй като в Пловдив има 51 общински училища, 14 професионални гимназии, както и частни школи, а по-скоро се касае за това да се премине на едносменен режим.

"За всички ученици в Пловдив има необходимите класни стаи. В момента имаме проблем с това, че има училища, които не са натоварени на 100 процента, имаме училища, в които един и дори два етажа са свободни, а други са просто пренаселени. Това донякъде е и заради модата, тъй като знаете в Пловдив в определени години едно или друго училище е по-модерно и по желано, и всички се записват там. Това от своя страна е водило до увеличаване на приема. Така се е стигнало до откриване на още паралелки, а с навлизането и на делегираните бюджети, които вървят след ученика, нещата вече са минали на принципа колкото повече ученици, по-голям бюджет и това нещо се е натрупвало с години", заяви кметът на Пловдив Иван Тотев. Той отново повтори, че в града няма проблем с достъпа до образование и има достатъчно училища, където да учат децата. "Проблемът е по-скоро в това, че има на места две училища да споделят една сграда - в Хуманитарната гимназия "Свети Свети Кирил и Методий", както и в Математическата гимназия. Именно за тези ситуации става въпрос, както и за качеството на образованието, а не че нямаме места за учениците", категоричен бе Иван Тотев.

Той уточни, че едносменният режим е много по-добър за децата – учебните часове започват по-късно, има свободни зали за целодневното обучение и като цяло се повишава качеството на образованието, а броят на децата ще бъде разпределен по равно във всички училища. "Няма спор, че едносменния режим повишава качеството на образованието, както нямаме съмнение, че в Пловдив имаме достатъчно места", заяви кметът Тотев. Той допълни, че строителството на нови сгради в дворовете не е удачно, тъй като децата трябва да спортуват на достатъчно място, а училищата да са модерни и да отговарят на съвременните изисквания.

Елин Андреев
Елин Андреев Отговорен редактор
Новините днес