Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стартират безплатни урологични прегледи за мъже в Пловдив

01 ноември 2019, 11:15 часа • 3143 прочитания

Под надслов "MOVEMBER" през целия месец ноември Клиниката по урология на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив организира безплатни профилактични прегледи за мъже. Целта на кампанията е ранно откриване и лечение на заболяванията на простатната жлеза и тестисите. Идеята е се да повиши информираността и здравната култура на силния пол. Партньор на инициативата е Асоциацията на студентите медици от Медицински университет–Пловдив. Прегледите стартират от днес (01.11.19 г.) и ще се провеждат чак до 30.11.19 г. в часовете след 13:30 ч. Мястото е в Клиниката по урология, която се намира на 9-ия етаж в Хирургичния блок на булевард „Пещерско шосе” №66 – База 2 на УМБАЛ „Свети Георги”.

Всички желаещи да бъдат прегледани ще трябва да се запишат предварително на телефонен номер 032 602 782 от 10:00 ч. до 12:00 ч. Заболяванията на мъжката полова система традиционно и дълго време са били пренебрегвани, подценявани както от самите мъже, така и от обществото и здравните системи, за разлика от множеството скринингови програми за заболявания при жените. "За съжаление, статистиката е безпощадна и болестите, които са предмет на кампанията през месец ноември, заемат водещо място в структурата на онкологичната заболеваемост", посочват организаторите на кампанията. Те обясняват, че по данни на Националния раков регистър за 2015 г. простатният карцином заема второ място сред всички онкологични заболявания при мъжете и е на първо при пациентите над 75-годишна възраст.

Туморите на тестисите, макар относително редки, заемат челната първа позиция от всички злокачествени новообразувания при мъжете във възрастта от 15 г. до 44 г. Откриването на пациентите, които са в начални стадии на развитие на заболяванията, осигурява възможност за излекуване, липса на ракова болка и други специфични усложнения, смятат уролозите от УМБАЛ „Свети Георги”. Инициативата "MOVEMBER" стартира през 1999 г. с основна цел да провокира обществото към фокусиране върху проблемите на мъжкото урологично здраве. Понастоящем това е ежегодно събитие през ноември в много страни по света, включващо благотворителност, ангажираност на неправителствени организации, лекарски колективи, медии и общественици.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес