Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пловдивчанин пази богатството на българската национална кухня, събра хиляди автентични рецепти

25 август 2019, 10:00 часа • 21827 прочитания

Пловдивчанин е събрал близо 2000 готварски рецепти. Димитър Шопов е решил да запази съкровищницата на българската национална кухня и се е превърнал в един истински пазител на традициите в храненето у нас.

32-годишният мъж е от Пловдив, но от 10 години живее в село Скутаре. Кулинарията го завладява когато е едва на 4 години. „Моята баба - на майка ми майка й, беше дълги години управител на студентски столове в града. Повечето преподаватели на възраст в университетите я познават. Димитрия Иванова беше уникален човек, който помагаше на всеки с каквото може. Аз още от малък бях до нея в кухнята у тях. Учеше ме да слагам подправки, да режа на ситно, да опитвам манджата и ако има нужда от нещо да добавя. Получих много ценни съвети за готварските рецепти. Няма да забравя как ми подари червения стар рецептурник за обществено хранене. Беше уникален човек, но Господ реши и я взе при него твърде рано. Преди 19 години тя почина на 59 години“, споделя с горчивина Димитър. Самият той е бакалавър по стопанско управление в Земеделски колеж. След завършването на висшето образование е последвал страстта си и изкарва две нива за готвач и едно за управител на ресторант и заведения.

Само за две години успява да събере близо 2000 автентични рецепти. За целта пуска съобщения в най-различни групи във социалните мрежи с призив хората да му изпращат рецепти от стари тефтери, тетрадки и всякакви други книги. Пази всичко получено, като изпратените му на електрона поща или във Фейсбук преписва на ръка. Споделя, че много хора са се отзовали на молбата му.

„Пробвал съм голяма част от рецептите, които съм събрал. Нямам любима, защото всяка по себе си е уникална. Все пак най-интересната за мен е тази за приготвянето на бяло сладко. Не мога да я дам, защото това е от човек който не съм питал и без неговото разрешение не бих я публикувал“, категоричен е младият мъж, като уточнява, че най-старите рецепти които има са от далечната вече 1934-та година.

Димитър Шопов продължава смело да преследва мечтата си да събере колкото се може повече рецепти. Затова моли всички, които имат по-неизвестни такива, останали от по-старо време, записани в тетрадки или тефтери, да му ги изпращат на електронната поща shopovdimitar32@gmail.com или да го открият във Фейсбук.

Елин Андреев
Елин Андреев Отговорен редактор
Новините днес