Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Певческо дружество в Пловдив посреща публиката в нов, обновен дом и своя камерна зала

28 октомври 2024, 10:57 часа • 319 прочитания

Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ събра в петък приятели и съмишленици, за да покаже обновената и ремонтирана сграда на дружеството на ул. „Ангел Букорещлиев“ № 18. Благодарение на извършения ремонт на близо 100-годишната сграда – дом на дружеството, хористите вече имат нормални условия за репетиции и своя камерна зала, в която да представят изкуството си пред любимата публика. Няколкомесечният ремонт и обновяване на Дома на ППД "Ангел Букорещлиев" се осъществи с финансиране, осигурено от община Пловдив и помощта на сърцати дарители.

Вечерта започна с водосвет за освещаване на сградата, както повелява християнската традиция. Сред гостите в залата бяха кметът на Пловдив Костадин Димитров, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район Централен - Георги Стаменов, представители на бизнеса, спомоществователи, бивши и настоящи хористи, приятели и съмишленици.

„Много се вълнувам. Толкова много, че ми е трудно да сдържам сълзите си. Искам да изкажа огромната си благодарност – моята и на членовете на певческото дружество - към хората, без които нямаше как да направим всичко това. Хората, помогнали днес да имаме тази прекрасна, обновена сграда с приятна и уютна атмосфера, един истински нов център за изкуства. Тук, освен нашите репетиции, ще има концерти, представяне на книги, образователни събития, майсторски класове. Вече договорихме с г-жа Нели Попова – директор на НУМТИ „Добрин Петков“, всяка първа събота в месеца да има съботни матинета с ученици, една традиция от времето, когато аз бях ученик. Ще има литературни четения, съвместно с Дружество на писателите и др. Искам обаче да кажа - не парите са най-важното нещо, а приятелството, връзките между хората! Разбрах го, защото без приятели нищо не е възможно. Без приятели – светът е нищо. Благодаря ви!“, каза диригентът и председател на ППД „Ангел Букорещлиев“ Илиян Тиганев.

„Всичко това нямаше да е възможно без Илиян. Не съм срещал такава енергия – още повече от от толкова млад човек, който при това се занимава с изкуство. Виждате прекрасното изпълнение, помислено е за всеки детайл. А самият Илиян, който дейно участваше във всичко, стигна до най-високото ниво в усилията си. Това е пример как могат да се случват нещата с малко средства, много енергия и много помощ от обществото. И така всички сме ангажирани и всички много му се радваме. Човешката енергия успя и днес Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ има нов дом“, коментира кметът Костадин Димитров.

„Щастлив съм, влизайки тук днес и съм радостен от това, че заедно можем да се обърнем назад. Спомням си първите ни срещи през 2020 година. Спомням си какви бяха пречките тогава и виждам колко много са успехите сега. Сградите са тук, тях ще ги има, на мен ми се иска да мислим за хората!“ каза заместник-кметът Пламен Панов, като се обърна към Илиян Тиганев: „Ти ни даваш урок как се опазва националната памет. Тук общността на Пловдивското певческо дружество ще продължи да живее и да се развива, да пише история и да бъде част от националната памет.“

Диригентът и председател на ППД „Ангел Букорещлиев“ Илиян Тиганев отправи персонална благодарност към всички помогнали за осъществяването на доброто дело: Община Пловдив, в лицето на кмета на града Костадин Димитров, зам.-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, към експертите от отдел „Култура“ и дирекция „Строителство и инвестиции”. Благодарност бе отправена към арх.Марина Томова, арх. Виолета Раева и геодезиста Красимир Николов, изготвили проекта, скиците и дарили труда си. За изготвянето на ел.проекта и инсталацията, благодарност получи фирма „Елтера“, също дарила и труд, инж. Димитър Щерев – за плана за ел.инсталацията, Стайко Тодоров от фирма „Щром“ – за направата на стените и дарението на част от материалите, фирма „Кнауф“ – дарила гипсокартон и специалните пана, поръчани от Германия, фирма „Домко“, Христо Рогачев от „Атаро Клима“, предоставил безвъзмездно всички климатици в сградата, Николай Хасковлиев и Светозар Андреев от фирма „Анди“ - за видеонаблюдението, Георги Гергов и „Международен панаир Пловдив“ – за дарението на столовете в новата зала. Благодарност бе отправена към Димитър Маджаров, дарил средства за настилката в залата, която е звукоизолационна и с висока устойчивост, частичното дарение от „Паркети Лиа“ и сдружение „Бизнесът за Пловдив“, чийто членове са допълнили сумата, необходима за довършването на обекта.

Предстои да бъде довършен специалния кът - стена с уникални фотографии, които разказват и пазят паметта за хората и събитията, част от 128 - годишната история на Пловдивското певческо дружество.

ППД "Ангел Букорещлиев" е първият хор в България, основан през 1896 г. В своята 128-годишна история, хорът има редица музикални участия в цяла България, както и изяви в многобройни международни турнета. Завоюва високи отличия на множество конкурси, сред които и безспорно най-ценното - любовта на публиката. През далечната 1895 година в къщата на Никола Попов се събират 18 ентусиазирани почитатели на музиката, които решават да създадат хор. За диригент е поканен Ангел Букорещлиев - учител по пеене в Пловдивската мъжка гимназия. Няколко месеца по-късно на 4-ти март 1896г. се провежда учредително събрание, на което любителския мъжки хор е преименуван на Пловдивско Певческо Дружество.

Днес хористите с ентусиазъм продължават да поддържат пламъка на любовта към песента с надежда за опазване на традициите и за нова ера на Пловдивското певческо дружество. Ремонтираната и обновена сграда е важна стъпка в тази посока. Община Пловдив ежегодно подкрепя дейността на дружеството чрез проекти, финансиране на пътувания по програма Мобилност, концертни изяви и средства за издръжка.

Още: Футболен турнир „Мечтите изграждат бъдещето!” ще се проведе в Пловдив

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес