Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият посланик на Турция с първа официална визита в Пловдив

10 юли 2024, 16:47 часа • 2610 прочитания

Задълбочаване на отношенията между Пловдив и Турция в сферите на икономиката, туризма и културата обсъдиха кметът Костадин Димитров и турският посланик Н. Пр. Мехмет Саит Уянък. На срещата присъстваха още генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, зам.-кметът по дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование Владимир Темелков и зам.-кметът по екология Иван Стоянов.

„Пловдив е мултиетнически град, в който всички съжителстват под мотото „заедно“. Различните религии се преплитат и заедно празнуваме нашите празници. Градът ни е известен и с множеството културни събития, които привличат много туристи“, заяви кметът Костадин Димитров.

Н. Пр. Мехмет Саит Уянък обясни, че Пловдив е първият град, който е посетил със семейството си веднага след встъпването си в длъжност през май месец тази година. Той допълни, че България е важен съсед, приятел и партньор на Турция и потенциалът за сътрудничество между двете страни е голям. Костадин Димитров подчерта, че в пловдивските университети се обучават много турски студенти, което допълнително сближава двете общности.

В сферата на културата турският посланик направи предложение за участие на един от най-известните творци в Турция под формата на изложба или концерт в Пловдив.

Още: Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов изнесе беседа по „Културна дипломация" на МВнР

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес