Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на "Топлофикация Перник" по темата компенсация: Как я разбирате тази компенсация?

09 януари 2017, 08:30 часа • 3943 прочитания

Преди 1 час топлината на водата по тръбите достигна около 70 градуса, от около 21:00 часа вчера (8 януари). Това заяви директорът на "Топлофикация Перник" Любомир Спасов във връзка с проблемите с парното и топлата вода в Перник, който обясни, че до вчера сутринта (8 януари) нямало проблеми.

Спасов каза, че днес (9 януари), в рамките на деня, очаква всичко да е абсолютно нормално. Той коментира темата, след като стана ясно, че все още в Пернишко хора се оплакват от липса на парно. Припомняме, че според много абонати проблемите на практика са почнали още от 3 януари. Причина за проблемите е замръзване на въглищата на ТЕЦ "Република", съобщи на пресконференция зам.-министърът на енергетиката Николай Николов. Любомир Спасов уточни, че са замързнали както въглищата, така и машините, с които се подават към котлите. Той заяви, че не било за първи път това, но се натрупали "няколко неприятни фактора" и се надява да са си взели поуки. Този проблем не е от неделя сутринта (8 януари), възрази пред БНТ разгневен потребител.

На въпрос на Нова телевизия дали ще има компенсация за абонатите в Перник, които бяха лишени от услугата на "Топлофикация Перник" дни наред, Спасов отговори с: "Как я разбирате тази компенсация". Той уточни, че за тези три дни, като не е подавано "топло" за абонати в Перник, нямало да има начисляване на сметки и един вид това е компенсацията.

Изрично попитан дали има пренасочване на въглища към ТЕЦ "Бобов дол", за да се произвежда ток и да се продава на по-висока цена, Спасов отговори, че никога не са карали въглища от ТЕЦ "Република" към ТЕЦ "Бобов дол".

Същевременно министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова подчерта, че в Шуменска област и в Силистра е най-критично. Без ток са 10 села в Силистра и и 1 в Шумен. В Шумен е най-тежък вятърът, приоритетно се насочват усилия към Рижкия проход. Приоритетен ангажимент е и помагането на "Енерго-про" – за възстановяване на електричеството. Над 2000 абоната са без ток на територията на "Енерго-про" (бел. ред. – т.е. десетина села), на територията на ЧЕЗ и ЕВН няма абонати без ток. В Монтана също е много тежко – главният път в областта е затворен заради снегонавявания.

През последната нощ са изведени 15 души от снежни преспи, подчерта главен комисар Николай Николов на редовния брифинг относно ситуацията в страната. Днес (9 януари) задължително тежкотоварните автомобили трябва да минават с вериги през прохода "Хаинбоаз".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес