Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започна разширението на пречиствателната станция в Пазарджик

02 септември 2024, 17:14 часа • 511 прочитания

Разширението на пречиствателната станция за пречистване на азот и фосфор в Пазарджик започна да се строи отново! Това стана възможно, след като беше подсигурено финансиране в размер на 4.2 милиона след голямо забавяне на проекта.

През последните години немалка част от средствата, предназначени за ключовото разширение за отстраняване на биогенни елементи - азот и фосфор - са били отклонявани и харчени за друго. Бяхме изправени пред риск да трябва да върнем парите по проекта на МОСВ. Успяхме да се справим и строежът вече е налице.

Новото разширение на станцията ще повиши качеството на питейната вода за 156 000 души в целия регион. След осъществяването на проекта ще се пристъпи и към свързване на пречиствателната станция с новите изграждащи се канализации на населените места в региона, за да могат и селата да бъдат скачени.

Новата канализация на село Ивайло вече се строи, като тази година се възлага и проектирането на канализацията на Мокрище, чийто строеж ще може да започне след подсигуряване на средствата по програма. Готов е и проектът за свързване на село Главиница към пречиствателната станция. Скоро ще се обяви и процедурата за реконструкция и модернизация на довеждащите колектори от индустриалната зона към пречиствателната станция. Предстои и изграждане на канализационна помпена станция за отпадните води на с. Добровница.

Това е важен етап от цялостния план на общината за подобряване на ВиК инфраструктурата - продължаваме задълбочено да работим и за развитието на съоръжения за управлението на отпаднат води в населените места, които, гарантирам ви, няма да бъдат оставени на заден план.

Още: Кметът на Пазарджик награди Ивайла Бързанова за изкачването на връх Арарат

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес