Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пладнешки обир на жителите на Пазарджик": Кметът Петър Куленски атакува скандален договор в арбитражен съд (СНИМКИ)

11 септември 2024, 10:34 часа • 889 прочитания

"Има много нередности и неясноти, които ние се надяваме все пак справедливостта да възтържествува, защото всичко останало, освен едно отхвърлително решение, ще бъде подкопаване на доверието и поредната червена лампа, която светва относно качеството на правосъдието в България."

Това каза в интервю пред Actualno.com кметът на Община Пазарджик Петър Куленски. Той и екипа му пристигнаха днес в София и споделиха очакванията си от предстоящото дело в Арбитражния съд при съюза на арбитрите в България заради сключен договор от предишния кмет на общината с шокиращи клаузи.

Пазадришкият "Боташ"?

Преди дни Община Пазарджик заведе насрещен иск срещу оператора, рециклиращ боклука, с който бившият кмет на града Тодор Попов е сключил през 2020 г. договор за сепариране, компостиране и рециклиране на отпадъците на цялата община. Исковете на Общината са за общо 5 806 302 лева и са за неизпълнение на договора по обществена поръчка и за неплатени с години сметки за вода и ток.

В същото време куриозът е, че договорът забранява Общината да търси правата си пред българския съд на три съдебни инстанции, а я ограничава само до Арбитраж, при това не пред арбитражния съд на Българската търговскопромишлена палата, а пред такъв със съмнителна репутация. Това е Арбитражният съд при съюза на арбитрите в България – институция, разглеждаща само граждански и търговски спорове на една единствена инстанция, без възможност за обжалване на решението по същество.

На снимката: Предишният кмет на Пазарджик Тодор Попов, който сключва договора

"Имаме сериозни съмнения в интегритета на съответните арбитри. Това са същите трима, които са отхвърлили иска на Община Пазарджик за над 1 милион лева за 2022 г. Шансът от 27 арбитри да бъдат избрани трима едни и същи, включително и председателя, е по-малък от 1:10 000 - това поставя много сериозни въпроси за безпристрастността на този арбитраж. Затова сме лично тук, за да изразим нашите доводи и опасения лично пред състава", каза още Куленски пред Actualno.com

И към този момент Община Пазарджик не е в добро финансово състояние, завещано от предходното общинско ръководство. Това поставя новата власт пред битка със завареното положение. Двата иска - този на Оператора на сепариращата инсталация, и този на Общината, са огледални и респективно следва или и двата да бъдат отхвърлени, или и двата да бъдат уважени.

Още: Община Пазарджик ще продължи да подкрепя "Хебър"

По думите на Куленски случаят е "повече от скандален":

"През 2020 г. кметът Тодор Попов е сключил договор за сепарираща инсталация, но не е бил упълномощаван година по-късно да сключи анекс към този договор, с който да се въведе тази скандална арбитражна клауза. Другият притеснителен момент е естеството на този договор - предвидената клауза за неустойка от 115 000 лева на ден за неплащане на което и да е задължение. Сами разбирате, че това важи за задължения от 5 или от 1005 лева", подчерта още градоначалникът пред Actualno.com.

Снимка: Actualno.com

Исковете на Общината са съответно:

  • Иск за заплащане на неустойка за просрочване на изпълнението на задължения по Договора за обществена поръчка в размер на 5 780 899,50 лева. Доколкото Операторът на сепариращата инсталация е в просрочие по отношение на дължимите суми за разходвана вода и електроенергия, заплатени от Община Пазарджик, то същото е изпаднало в забава и дължи неустойка съгласно чл. 30 от Договора в максимален размер, а именно 25 % от стойността на целия договор.
  • Иск за непогасени главници в размер на 25 402,73 лева, представляващи вземания на Община Пазарджик за невъзстановени разходи за вода и електроенергия.

"Ние сме завели огледален насрещен иск за неустойка за близо 6 милиона лева, така че единственото, което искаме, е този арбитраж да мери с еднакъв аршин. Ако отхвърли исковете, то да отхвърли и двата, ако не - да уважи и двата. Скептичен съм, но ще си търсим правата докрай, включително и пред Върховен касационен съд. Вярваме, че сме в правото си и ще спрем този пладнешки обир на жителите на Община Пазарджик", каза още Петър Куленски пред Actualno.com на влизане в сградата на съда.

Още: Кметът на Пазарджик се срещна с Европейската комисия в България

Снимка: Община Пазарджик

Припомняме, че операторът на сепариращата инсталация пръв заведе иск срещу Община Пазарджик, позовавайки се на клаузата на подписания от Тодор Попов през 2020 г. договор, според който Общината се задължава да заплаща на фирмите по 115 000 лева на ден, ако не заплати навреме която и да е от многобройните фактури, независимо дали се касае за неплащане на 5 лева или 5 млн. лева.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес