Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Пазарджик заведе иск към фирмите, рециклиращи боклука

09 септември 2024, 12:09 часа • 545 прочитания

Община Пазарджик заведе насрещен иск срещу оператора, рециклиращ боклука, с който бившият кмет на града Тодор Попов е сключил през 2020 г. договор за сепариране, компостиране и рециклиране на отпадъците на цялата община. Исковете на Общината са за общо 5 806 302 лева и са за неизпълнение на договора по обществена поръчка и за неплатени с години сметки за вода и ток.

В същото време куриозът е, че договорът забранява Общината да търси правата си пред българския съд на три съдебни инстанции, а я ограничава само до Арбитраж, при това не пред арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата, а пред такъв със съмнителна репутация. Това е Арбитражният съд при съюза на арбитрите в България – институция, разглеждаща само граждански и търговски спорове на една единствена инстанция, без възможност за обжалване на решението по същество.

Това подтиква много въпроси, не само на юридическа основа. А Община Пазарджик, която и без това не е в цветущо финансово състояние, завещано от предходното общинско ръководство, остава да се бори със завареното положение.

Двата иска - този на Оператора на сепариращата инсталация, и този на Общината, са огледални и респективно следва или и двата да бъдат отхвърлени, или и двата да бъдат уважени.

Исковете на общината са съответно:

Иск за заплащане на неустойка за просрочване на изпълнението на задължения по Договора за обществена поръчка в размер на 5 780 899,50 лева. Доколкото Операторът на сепариращата инсталация е в просрочие по отношение на дължимите суми за разходвана вода и електроенергия, заплатени от Община Пазарджик, то същото е изпаднало в забава и дължи неустойка съгласно чл. 30 от Договора в максимален размер, а именно 25 % от стойността на целия договор.

Иск за непогасени главници в размер на 25 402,73 лева, представляващи вземания на Община Пазарджик за невъзстановени разходи за вода и електроенергия.

Това, което Община Пазарджик очаква от Арбитража, е да се мери с еднакъв аршин. Всичко останало ще продължи да подкопава доверието в правосъдната система, което и без това е достигнало критични ниски нива през годините.

Припомняме, че операторът на сепариращата инсталация пръв заведе иск срещу Община Пазарджик, позовавайки се на клаузата на подписания от Тодор Попов през 2020 г. договор, според който Общината се задължава да заплаща на фирмите по 115 000 лева на ден, ако не заплати навреме която и да е от многобройните фактури, независимо дали се касае за неплащане на 5 лева или 5 млн. лева.

Делото ще се гледа на 11 септември от 10:00 на адрес София, ул. 6-ти Септември 33, ет.1 - местоположението на Арбитражният съд при съюза на арбитрите в България.

Още: Община Пазарджик с мерки за предотвратяване на рисковете от Западнонилска треска

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес