Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови мерки за подобряване на паркирането в Пазарджик

13 септември 2024, 15:36 часа • 422 прочитания

В Пленарната зала на Община Пазарджик беше проведено обществено обсъждане на предложенията за промени в Наредбата за организация на движението на територията на Общината. В обсъждането взеха участие представители на общинския съвет, кметът на Община Пазарджик Петър Куленски, зам.-кметът Любомир Гечев, експерти и граждани.

Основните акценти бяха два и са свързани с регулирането на тротинетки и други индивидуални електрически превозни средства в града и мерките за подобряване на системата за паркиране.

Сред предложенията на кмета Куленски са две ключови промени:

Разширяване на обхвата на пропуските по местодомуване в Синя зона – предлага се пропуските за местодомуване да не се издават само за конкретна улица, а да важат за целия квартал, като Синята зона бъде разделена на четири отделни зони. Това ще улесни жителите на тези райони, като им предостави по-голяма гъвкавост при паркирането.

Въвеждане на „индивидуално паркомясто“ извън Синята зона – Община Пазарджик предложи възможността търговските обекти, разположени извън Синята зона, да наемат индивидуални паркоместа за срок до една година. Тази мярка ще подпомогне бизнесите, като улесни обслужването на потребителите, без да нарушава правата на гражданите за свободно паркиране в съответните зони.

Община Пазарджик изразява благодарност към общинските съветници Валери Вълков и Борис Владов за инициативата да се промени Наредбата и обсъдените предложения. Окончателният проект ще бъде представен за разглеждане на вниманието на Общинския съвет, след получаване на становища от отговорните институции.

Още: Над 20 деца от приемни семейства от Пазарджик ще получат раници и таблети за първия учебен ден

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес