Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Илиян Василев: Срамните сцени в парламента напомнят колко слаби са корените на демокрацията у нас

27 септември 2024, 15:45 часа • 390 прочитания

Срамните сцени в парламента напомнят колко слаби са корените на демокрацията у нас и колко фалшиво е единството, което се демонстрираше вчера при декларацията по Северна Македония. Големият проблем за мен обаче е, че тези климатични политики никога не са били предмет на сериозно обсъждане и дебат, с алтернативи, реални стъпки и управление на рискове, позиции, които трябва да се отстояват в Брюксел и т.н. Те бяха сведени до стръв за бизнес и управленци да усвояват едни средства от горе, от Брюксел. А климатичните политики имат много аспекти, не всички безспорни като посока и въздействие. Моделът Борисов-Пеевски катастрофира най-вече в енергетиката, която винаги е била зона на специални интереси на ГЕРБ и ДПС, с присъединяване към "европейското" на ППДБ през последните години. Сега имат голям проблем, тъй като от Европа трябваше да дойдат средствата за свързаност и за нови мощности за съхранение. Бяха подготвени търгове и мнозина бяха готови да инсталират съществени мощности. Това сега няма как да стане.

А можеше да се направи много.

Нито парите от Европа идват, нито пък вземаме мерки за да направим прехода смислен и плавен, като управляваме излизането на въглишните си мощности, но съхраним част от тях като стратегически резерв за тези времена на свръхвисоки геополитически рискове - те все пак са единствения местен устойчив ресурс.

Още: Няма измама в разширението на Чирен: Говори енергийният министър

В момента ситуацията на електроенергийния пазар в Източна Европа - особено в ЮИЕ е критична, не само поради ниска, като капацитет, свързаност, но и поради нуждите на Украйна, която трябва да внася електричество за да оцелее - над 9 Гигавата мощности бяха разрушени от руски атаки - това което наричам енергомор. ВЕИ-тата не могат да гарантират непрекъсната енергия, затова търсенето на електроенергия от атомни централи и ТЕЦ расте. Но ние позволихме да затворят ТЕЦ Марица Изток 3 - и поръчките за добив на въгрища Мини Марица рязко спаднаха. Сега ни напред, ни назад. В момента, в който въглищните централи започнат да генерират някаква печалба, веднага им я вземат, и така убиват възможността на самия сектор да остане конкурентен и да допринесе за плавността на прехода. В същото време без европейски средства няма как да балансирате ВЕИ, през съхранение, няма как изградите допълнителна свързаност и преносни мощности.

А можеше преходът да бъде смислен и плавен - като въглищните централи имат шанс да останат конкурентни, толкова дълго, колкото е нужно за балансиране на системата. Без да им се изземат печалбите, в редките мигове, когато ги имат и да се остави пазарът да решава темпото и радикалността на прехода.

Още: ЕК одобри държавна помощ от 142 милиона евро за съхраняване на газ в България

Електроенергетиката ни върви с бясна скорост към удар в стената, което ще ни коства много повече от всички евросредства, на които се надяваме. Ни старото запазено, ни новото дошло. Нямаме и газови мощности, каквито имат в Турция и Гърция. Нямаме и собствен добив на нефт и газ. Строим соларни мощности, които далеч надвишават капацитета да ги интегрираме и балансираме в енергийната ни система. И те вече започнаха да се оплакват, че строили за да изпълняват заветите на климатичните политики, но нещо с приходите са закъсали, особено тези без дълогсрочни договори.

На фона на този неизмерим недостиг на средства, ние ще строим нова АЕЦ за десетки милиарди. Тук вече сме за диагноза - всяко лоби дърпа към себе си - въглищари, ядрени, ВЕИ и от България нищо не остана.

Още: ЕС дава над 65 млн. евро на България за енергийни проекти

Всъщност блокирането на Парламента от новите лудисти в българската политика снощи пряко отразява дефицитите на българския избирателен процес, при който ни управляват не най-достойните, а най-кресливите. Само помислете - председателят на комисията по култура ?! блокира трибуната и депутати късат микрофони, кабели?!?!

Цялата драма дойде от късното "идване на ума" на ГЕРБ и ДПС -две години чакаха - сега изведнъж Малинов прави компания, и стоплиха, че без закони няма средства.

Знам със сигурност само едно - в Москва са доволни. България разделена, блокирана, неспособна да намери изход.

Илиян Василев, Фейсбук 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес