Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Божидар Божанов: Оставката на Христо Иванов е задължителен политически ход

10 юни 2024, 16:05 часа • 2132 прочитания

"Оставката на Христо Иванов и отказът му от депутатското място са важен и задължителен политически ход. В Да, България напълно разбираме сигнала, който избирателите дават с това, че резултатът на ППДБ намалява наполовина спрямо предходните избори."

Това написа в профила си във Фейсбук Божидар Божанов от "Демократична България", бивш министър на електронното управление. Още: "Ако трябва курбан, ето курбан": Христо Иванов подаде оставка (СНИМКИ и ВИДЕО) 

"Да, част от този спад е заради общия спад на избирателната активност, който пък отчасти е следствие от цялата кал, която се излизва от месеци. Но е резултат и от нашите грешки, и от това, че не успяхме да обясним достатъчно широко и разбираемо политическия курс, който сме поели", признава Божанов. 

Той припомни казаното от Христо Иванов година преди изборите: "Ако парламентът успее в задачата си да предоговори базовите условия за упражняване на власт в България, ако убедим гражданите, че не сме водени от желанието просто да делим порции и да усвояваме средства, да замитаме и препираме, а настина сме работили за консолидация и рестарт на парламентарната република, то след първите девет месеца този кабинет сигурно ще прерасне в някаква форма на пълноценно политическо управление. А ако се провалим в това, ще стои въпросът дали изобщо това Народно събрание има смисъл да продължи да съществува". Още: Христо Иванов: Гласувах да не се връща България назад и на изток

"Година и четири дни след тази реч, Христо пое политическата отговорност", пише още Божанов.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес