Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ареста на Джейхан Ибрямов - наказателна репресия от пуделчета на каишка: Анализ

07 октомври 2024, 10:04 часа • 555 прочитания

"Брутална разправа със законността" - така описва ситуацията около ареста на независимия депутат Джейхан Ибрямов шефът на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов.

Той описва хронологично фактите покрай съдебната афера с предизборен привкус, което започна с първоначално незаконно задържане, тъй като, по думите му, няма разрешение от председателя на Народното събрание, а и не е налице хипотезата на "заварено престъпление", когато такова разрешение не би се изисквало.

Още: Съдът реши: Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста

Публикуваме и целия анализ на Янкулов, споделен в профила му в социалните мрежи:

"Заварено престъпление" не може да има, когато разследващите предварително очакват да се извърши твърдяното от тях престъпление, документират самото му извършване (получаване на сума пари, твърдяна да е подкуп) и изчакват самото му извършване, за да задържат на място очаквания конкретен извършител.

Продълженото му задържане е незаконно, защото за него също няма разрешение от председателя на НС. Такова би се изисквало дори и при хипотезата на "заварено престъпление", която се твърди от прокуратурата. Председателят на парламента обаче не се е произнесъл относно продължаването на задържането. Вземането на мярка от съда не може да замести волята на парламента/председателя на НС в този случай, защото имунитетът, включващ и забраната за задържане, се сваля не от съда, а от парламента/неговия председател. Така че Ибрямов продължава да е незаконно лишен от свобода.

Снимка: Actualno.com

Наказателното преследване срещу Ибрямов - извършването на процесуални, вкл. и процесуално-следствени, действия, насочени конкретно срещу него с цел последващо ангажиране на наказателната му отговорност (поне: обиск, освидетелстване, претърсвания на обитавани от него адреси) също е незаконно за поне един ден - от 02.10. до 03.10., едва когато е дадено разрешението от председателя на парламента. Доказателствата, събрани в хода на тези следствени действия, разбира се, че са незаконно придобити от действия срещу лице с имунитет, и няма да могат да се ползват за осъждането му. Така че, голяма работа, че "бил светнал". Накрая ще "светнем" ние, когато ще плащаме.

Още: Доган се появи на протест пред парламента в подкрепа на Джейхан Ибрямов (СНИМКИ и ВИДЕА)

За онези, които ще разчетат тук "плач" за "един престъпник", "светнал" с "пари" - профилът ми е публичен, можете да видите "плач" дори и при ареста на Борисов. Където също коментирах безобразията около него.

Апропо Борисов, той взе ли отношение по случващото се с колегата му депутат и бруталното погазване на закона тук?

Ако искаме да имаме поне наченка на правова държава, наказателната репресия не може да бъде използвана за разправа с неудобни политически или икономически опоненти било на Пеевски или някой друг, а ние да стоим отстрани и да викаме "ура", защото някой бил "светнал" и хак да му е, пък законът няма значение.

Тези, които "мажат", за да "светнат" другите, трябва да сме наясно, че не са никакви институции и не преследват никакви законови цели. Никой не мисли Ибрямов да бъде осъден.

Това са пуделчета (нали много обичат тази дума) на каишка, в конкретния случай на Пеевски, но дори не е и важно точно на него или дали само на него, чиято цел е да постигнат някакви моментни резултати по удряне на някого, респектиране на други да му мислят и прочее.

Още: Връзката на Пеевски, Нотариуса и Пепи Еврото: Разкрития от журналиста Николай Стайков (ВИДЕО)

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес