Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уили Уилям за Actualno: Музиката ми не влиза в рамки, идвам на Франкофоли с огромно вълнение

17 юни 2024, 12:16 часа

Един от най-любимите музикални фестивали в България - Франкофоли, ще се проведе на 21 и 22 юни на Гребна база Пловдив. И тази година, по традиция, в двата дни ще слушаме и гледаме много актуални и обичани артисти.

Реклама

Световноизвестният DJ Уили Уилям е една от големите звезди тази година, а шоуто му ще бъде на 21 юни. Всички сме слушали парчетата му, които постоянно звучат в различни точки по целия свят. Хитовете му са бомбастични, а музиката му успява да премине всяка граница и да сплоти хората.

Получихме рядката възможност да му зададем няколко въпроса, за да разберем как е създал най-големите си хитове досега - "Ego" и "Mi Gente", с кого мечтае да направи музикална колаборация и коя е най-голямата грешка, която може да допуснат младите DJ-и.

Ето какво ни отговори Уили Уилям в специално интервю за Actualno.com.

-------------------------------------------------------

Ще бъдеш част от фестивала Франкофоли 2024 в България - българските ти фенове нямат търпение да те видят. Каква ще бъде специалната "подправка", която си ни приготвил за шоуто в Пловдив?

Много съм развълнуван, че ще участвам на Франкофоли 2024 в Пловдив. За това шоу планирам да поднеса допълнителна доза енергия и интерактивност. Вероятно ще представя неиздавана досега музика, която искат да "тествам" пред публика. Искам да съм сигурен, че всеки един човек, дошъл на шоуто ми, усеща настроението и е част от забавлението.

Още: Иво Димчев и Алексис Карлие се включват във Франкофоли 2024

Имаш колаборации с много и различни артисти. Как успяваш да се сработиш с толкова различни характери и подходи?

Музиката е универсален език и аз обикновено разчитам на нея да говори вместо мен. Всъщност аз съм доста срамежлив и резервиран. Но съм истински благодарен, че имам възможността да работя с толкова много различни и талантливи личности.

Когато създаде парчето "Ego", усещаше ли, че ще се превърне в тотален световен хит?

Когато приключа дадена песен, винаги се надявам, но никога няма гаранция, че ще стане голям хит. Но "Ego" беше специална още от самото си начало. Позитивното ѝ приемане и начинът, по който веднага се свърза с хората в световен мащаб, беше нещо, което изобщо не съм очаквал, но ме направи изключително щастлив.

Следващият ти голям хит беше "Mi Gente" с J Balvin и до днес това парче е любимо на много, много хора. Разкажи ни за процеса по създаването на тази песен.

Всичко започна с излизането на песента ми "Voodoo Song", която стана много вайръл по онова време във Facebook. "Mi Gente" използва същия инструментал, а вокалите са в колаборация с J Balvin, с когото работихме в Маями. Двамата записахме парчето заедно в студио във вечерта преди да снимаме клипа. Беше страхотно да виждам как всичко така добре се получава, а световният успех на парчето... е, той надмина всичките ми очаквания.

Днес правиш колаборации със световни суперзвезди. Има ли все пак артист, с когото би искал да запишеш обща песен, но няма да имаш тази възможност?

Щеше да е прекрасно да работя с Кърт Кобейн. Огромен фен съм на Nirvana и на много други банди, разбира се, но, уви, колаборация с него никога не би била възможна. Но светът е пълен с музикални легенди, на които се възхищавам - Найл Роджърс, Дон Омар, Karol G. Списъкът няма край. Това, което ми харесва, е, че в музиката всичко е възможно. Човек не трябва да се ограничава само в един стил, защото никога не знае кой ще се запали по музиката му.

Още: Parov Stelar и Rudimental стават част от Франкофоли в Пловдив през юни

Снимка: Франкофоли

В други интервюта си казвал, че много от музиката си записваш в кратки сесии. Така ли идва при теб вдъхновението - или все пак понякога имаш нужда от повече време, за да "поправиш" и нагласиш всичко?

Да, повечето от нещата, които правя, стават в кратки сесии, но това не означава, че прекарвам малко време в студиото. Понякога стоя там с дни, забавлявам се и чакам да ми дойде вдъхновението. И когато имам песента, оправям фините настройки в рамките на няколко дни, за да съм сигурен, че всичко звучи точно така, както искам. Но основната идея винаги ми идва бързо. Аз съм истински студиен гийк и обичам да изпробвам различни звуци и инструменти.

Какъв е съветът ти към младите DJ-и, които сега започват своята кариера? Каква е най-голямата грешка, която трябва да избягват?

Съветът ми към младите DJ-и е да останат верни на уникалния си звук и страст. Задължително е да работят здраво, да са търпеливи и да не спират да се учат. И ако открият тайната на успеха, веднага да ми кажат! Най-голямата грешка, която трябва да избягват, е да имитират твърде много другите. Да, хубаво е да се вдъхновяваш от успели артисти, но да откриеш и да развиеш собствената си идентичност е ключът към това да се откроиш и да постигнеш дълготраен успех. В моя случай съм щастлив, че не мога да бъда поставен в рамка и това ми помага постоянно да разширявам хоризонтите си.

Билети за Франкофоли 2024 можете да закупите от Eventim и KupiBileti.

Интервю на Неда Ковачева

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес