Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трио "Пезанте" се включва в концерта на Максим Цеков и Джулиан Тревелиян от проекта "Лауреатите"

15 октомври 2024, 09:14 часа • 285 прочитания

Продължава реализацията на проекта "Лауреатите", организиран от музикална агенция "Кантус Фирмус" с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура". На 13 октомври завърши майсторски клас по камерна музика, в който ментори бяха цигуларят Максим Цеков (България/Австрия) и пианистът Джулиан Тревелиян (Великобритания). Двамата музиканти са в България за поредица от изяви, в които се срещат с българската публика и споделят своя опит с по-млади свои колеги.

Фотограф: Иво Чупетловски за Кантус Фирмус

Максим и Джулиян живеят в различни градове на Европа, но именно в България се срещат за първи път и тук ще бъде първата им съвместна сценична изява. Общото между тях е, че имат стремително развиваща се музикална кариера и са лауреати на престижни международни конкурси (цигулковите "Алберто Лиси" и "Клостер Шьонтал" - Цеков) и (клавирните "Геза Анда", "KlavierOlymps", "Лийдс" - Тревелиян). Отзивите от работата с тях в интензивния уъркшоп с ансамбли от Националното музикално училище "Любомир Пипков" и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владитеров" са много възторжени. "Беше изключително полезно, интересно, получихме много нови знания и идеи!", споделиха младите български изпълнители, които имаха възможността да участват в обучението. Част от него бе и специалната лекция "Конкурсите и пътят към успеха", която пианистът Джулиан Тревелиян изнесе пред младежите. Съвсем наскоро той сензационно извоюва пета награда, след като успя да се подготви само за 2 седмици за участие в престижния Международен конкурс за пианисти в Лийдс (Великобритания).

Какво да очакваме от майсторския клас

Майсторският клас на Максим Цеков и Джулиан Тревелиян дава шанс на един от младежките ансамбли и за допълнителна изява. Трио "Пезанте", съставено от Тодор Георгиев (цигулка), Мина Георгиева (виола) и Филип Ставров (пиано), студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров", беше избрано от своите ментори да се включи в техния концерт днес, 15 октомври 2024, 19:30 ч. в Камерна зала "България". Основни композиции в тази програма ще бъдат две крупни сонати за цигулка и пиано: Соната в ла мажор №22 от В. А. Моцарт и голямата Соната в ми бемол мажор, оп. 18 от Рихард Щраус. Премиерно за България ще прозвучи музика от британския композитор Констант Ламберт. Джулиан Тревелиян ще изпълни своя транскрипция за соло пиано на най-известното произведение от Ламберт - кантатата "Рио Гранде". А Максим Цеков ще представи виртуозното Капричио за соло цигулка в сол минор №10 от Николо Паганини. Програмата се допълва от 1-ва част из Трио оп. 1 №3 от Л. ван Бетовен в изпълнение на Трио "Пезанте". Билетите за събитието са в продажба на Ticketsbg.com и на касата на зала "България". Проектът "Лауреатите" се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма Създаване '23 - Устойчиви организации и фестивали.

Още: Камерен концерт и майсторски клас в София с изявените лауреати на конкурси Максим Цеков и Джулиан Тревелиян

За Трио "Пезанте"

През 2021 година Тодор Георгиев, Мина Георгиева и Филип Ставров създават Трио "Пезанте", докато са в класа по камерна музика на г-жа Магдалена Далчева в Национално музикално училище "Любомир Пипков" в София. Към настоящия момент и тримата талантливи музиканти продължават обучението си в НМА "Проф. Панчо Владигеров", където техен преподавател по камерна музика е проф. Огнян Константинов. Ансамбълът спечелва първа и специална награда на Конкурса за камерна музика в Боровец през 2022 г. Същата година трио "Пезанте" участва в концерт в Камерна зала "България" с творби от български композитори. През 2023 година музикантите изнасят два самостоятелни концерта в София и Пловдив. Година по-късно печелят първа награда от 27-ия международен конкурс "Надежди, таланти, майстори" в гр. Добрич. През годините триото участва в множество различни събития и концерти, организирани от НМУ "Любомир Пипков" и НМА "Проф. Панчо Владигеров". След успешно завършен майсторски клас по камерна музика през м. октомври 2024 г., ансамбълът е избран да се включи в концерт на Максим Цеков и Джулиан Тревелиян от проекта "ЛАУРЕАТИТЕ".

Още: 6 любопитни факта за "Виена Шьонбрун Оркестра"

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес