Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Софийски музикални седмици" през септември отново с наситена концертна програма

03 септември 2024, 13:14 часа • 991 прочитания

Наситена концертната програма през септември отново ще завладее публиката на "Софийски музикални седмици". За първа година изданието продължава през есенния сезон отново с с международни гости, а именити музиканти и изгряващи таланти ще представят палитра от камерни концерти. Ще прозвучат премиерни творби, ще има представяне на книги и един изключителен юбилей на маестро Васил Казанджиев.

Actualno.com е медиен партньор на фестивала.

Програма

Есенното издание на "Софийски музикални седмици" е на 13 септември с гости от Южна Корея, които ще представят минималистична музика за традиционни източни инструменти в галерия Униарт – НБУ. 

Следва камерна зала "България" с Акордеонна фиеста с Ангел Маринов и неговите ученици на 21 септември. Мандолинен квинтет "София" на 24 септември със солисти Анна Карадимитрова – сопран и Преслав Петков – кларинет и познатия китарист от БТР Славчо Николов.

На 26 септември изключителното Клавирно дуо Иво Върбанов и Фиамета Тарли ще представят програма от Панчо Владигеров, Дариус Мийо, Дейв Брубек и Астор Пиацола. В същия ден Столичен куклен театър представя Куклена опера "Художествено-драматичните преживявания на Канари" - либрето Алекс Александров, музика Георг Телеман и Бистра Дилянофф.

На 27 септември предстои проектът PRESENT PAST съвместно с Гьоте институт по музика на Петър Керкелов и Чико Мело.

28 септември ще чуете много интересен концерт, смесица от барокови и етно инструменти с музикантите Алон Сариел – барокова мандолина и лютня, Юрген де Бруин – лютня, Калина Андреева – вокал и контрабас, Борислав Илиев – тамбура и китара, Христина Белева – гъдулка и вокал. Съвместен проект "Единни в многообразието" с Белгийското председателство на ЕС.

За съжаление юбилейният концерт за 75-годишнината на Александър Кандов с участието на Анжела Тошева – пиано, Росен Идеалов – кларинет и др. се отлага за ноември.

Още: Международният фестивал "Софийски музикални седмици" с 55-о издание от 23 май до 1 октомври

Още акценти

Припомняме, че тази година във фокус на фестивала са българските композитори Панчо Владигеров и Васил Казанджиев. Техни произведения прозвучаха през изминалите месеци под мотото "Юбилеи и годишнини". Предстои големият юбилеен концерт на маестро Казанджиев с премиерни творби на 30 септември, 19 ч. в Камерна зала "България" заедно с познатия квартет "Фрош", с неповторимото участие на именитите музиканти, някои от които ученици на маестрото: Гергана Несторова, Надежда Цанова и Стефан Врачев и тримата пианисти, Анжела Маджарова – арфа, Виктор Теодосиев – валдхорна. Празничният концерт ще бъде сред редица музикални гости заедно с големия маестро Васил Казанджев.

В съпътстващата програма на есенното издание предстои представяне на редица музикални книги: на Полина Антонова за архивите на Димитър Ненов; на Кръстин Настев - "Хорът и хоровият диригент в операта. Аспекти при работа с оперен хор" и компактдиск на фестивала "Бъдещето днес"; книга за Александър Кандов; книга на Милена Божикова за Васил Казанджиев. Подробности в програмата, може да намерите на официалната страница на фестивала, както и във Facebook страницата.

Билети можете да откриете на касите на зала "България", както и онлайн ТУК.

Още: Как класическата музика влияе на мозъка?

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес