Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Найден Тодоров, Софийската филхармония и музиката на Джон Уилямс плениха Любляна

23 август 2024, 15:50 часа • 835 прочитания

Галактическо музикално преживяване сътвориха в Любляна българският министър на културата маестро Найден Тодоров и дирижираната от палката му Софийска филхармония снощи, 22 август.

Маестро-министър Тодоров, който неведнъж е признавал, че Джон Уилямс е един от любимите му композитори, лично води Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор, за да гостуват на престижния Музикален фестивал в столицата на Словения.

Концертът им се състоя в четвъртък вечер, а прекрасната атмосфера самият Тодоров предаде чрез официалния си Facebook профил.

A wonderful evening last night with the music of John Williams as part of the 72. Ljubljana Festival. Thanks to the...

Posted by Nayden Todorov / Найден Тодоров on Friday 23 August 2024

Още: Найден Тодоров: Има недостиг на музиканти в държавните оркестри, заплащането е трагикомично

За Джон Уилямс

Джон Уилямс е известен американски композитор и диригент, носител на много награди. илямс е носител на 25 награди "Грами", пет награди "Оскар", седем награди на Британската филмова академия и четири "Златни глобуса".

Филмът "Междузвездни войни" излиза на екран през 1977 г., а Джордж Лукас наема Уилямс да композира музиката. Въпреки че заглавието на песента, "Star Wars Main Title", не успява да завладее въображението на зрителите на филма, самата песен е може би най-разпознаваемата на планетата, припомня БГНЕС.

Още: Предлагаме нови наши обекти в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес