Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Банско Опера Фест - магията на операта се завръща на 30 и 31 август

21 август 2024, 18:19 часа • 1088 прочитания

Град Банско е готов да посрещне за петнадесета поредна година едно от най-емблематичните културни събития в България – Банско Опера Фест 2024. Културният форум ще се проведе на 30 и 31 август на централния площад "Никола Вапцаров", където почитателите на класическата музика ще се насладят на вълнуващи изпълнения под открито небе, съобщават организаторите.

Програмата тази година включва популярния мюзикъл "Дух" на 30 август, последван на 31 август от емблематичната опера "Травиата" на Джузепе Верди, изпълнени от Държавна опера Варна. Началният час на спектаклите е 20:30, а входът за събитието е свободен, което предоставя уникална възможност на жителите и гостите на Банско да се потопят в магията на операта.

Снимка: Monte Music

Още: Каква е ключовата разлика между опера и оперета?

Повече за спектаклите

Популярният мюзикъл "Дух" ("Ghost") е базиран на едноименния филм от 1990 година с участието на Патрик Суейзи и Деми Мур. Музиката  е на Дейв Стюарт и Глен Балард, за написването на либретото към тях се присъединява Брус Джоел Рубин. Премиерата е през 2011 г. в Манчестър, веднага след нея спектакълът бързо завладява сцените на Уест Енд и Бродуей. Сюжетът, който поставя темите за доброто и злото, надеждата и любовта, която побеждава дори смъртта, е придружен от емблематичната песен "Unchained Melody". Завладяващата продукция разказва историята на влюбените Сам и Моли, като съчетава романтика, мистерия и трилър.

Снимка: Monte Music

Българската адаптация е на режисьора Сребрина Соколова, дирижира Страцимир Павлов. Сценографията и визуалните ефекти са дело на носителя на награда "Икар" Петко Танчев, а костюмите са по проект на Ася Стоименова. Хореографията, създадена от Надя Димокова, кара хора и духове да танцуват на сцената по уникален начин, а светлинният дизайн е на Даниел Йовков. В България "Дух" се представя чрез специално споразумение с Theatrical Rights Worldwide.

На 31 август фестивалът представя класическата опера "Травиата" на Джузепе Верди. Произведението принадлежи към известната трилогия на Верди, включваща също "Риголето" и "Трубадур". Либретото на "Травиата" е написано от сътрудника на Верди Франческо Мария Пиаве по нашумелия роман "Дамата с камелиите" на Александър Дюма-син. Известно е, че за основа на сюжета на романа послужила личната драма на автора, историята на любовта му към известната куртизанка Мари Дюплеси.

Снимка: Monte Music

Режисьор на оперната постановка е Кузман Попов, дирижира Светослав Борисов. В солистичния състав на "Травиата" откриваме великолепната Илина Михайлова, в ролята на Виолета, Флора ще бъде изиграна от Милена Захариева. С характерните си темперамент и излъчване венецуелският тенор Рейналдо Дроз убедително се превъплъщава в образа на Алфред Жермон, Иво Йорданов е в ролята на Жорж Жермон. С участието на хор и оркестър на Държавна опера Варна.

Още: Коя известна опера на Пучини не е завършена от него?

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес